Saša Einsiedler

Dermanova
Dermanova
einsiedler2

Saša Einsiedler – Kako sem rešila svojo kožo

Večina ljudi se je zadnje leto tako ali drugače spopadala s »korona krizo«, tvoje življenje pa je poleg tega pretresla še diagnoza raka.

Spomnim se, da si se po prvem šoku precej hitro zbrala in naredila konkreten načrt za celostno reševanje svoje kože in to v dobesednem in v prenesenem pomenu.

Kaj je bilo prvo, kar si spremenila?

Najpomembnejša stvar je, da se ob soočenju z neko oviro, izzivom, takoj naravnamo na iskanje rešitve. In tako sem poleg prehrane spremenila tudi svoje dnevne rituale – predvsem sem začela reševati sebe in ne več drugih ljudi.

 

Pa obdelajva najprej skrb za kožo. Že približno pet let pred boleznijo si dosledno uporabljala nemško dermatološko kozmetiko Dermaviduals, ki se individualno prilagaja potrebam posameznika, je brez umetnih konzervansov, barvil, dišav, mineralnih olj, silikonov in s pomočjo DMS (dermomembranske strukture) pomaga ohranjati zdravo kožno bariero in tako (p)ostaja koža optimalno odporna na zunanje in notranje negativne vplive in dejavnike.

Kaj te je pri tej kozmetiki prepričalo, da si ji ostala zvesta vsa ta leta?

Dober občutek. Ko mi je kreme včasih zmanjkalo in sem uporabila kakšnega od testerjev, ki sem ga dobila, se nisem počutila dobro. Komaj sem čakala na pošiljko Dermavidualsa. In tako je bila logična izbira tudi kozmetike za nego kože pri obsevanjih. Imela sem jih kar 35, kar je res veliko, ampak z doslednim upoštevanjem navodil in uporabe serumov ter krem na moji koži ni vidnih posledic velikega števila obsevanj. Pravijo, da se lahko na koži pokaže še kaj kasneje, a za zdaj sem izjemno zadovoljna.

 

Takoj na uvodnem pregledu na onkologiji so ti predstavili potek zdravljenja in ti dali brošuro s slikami, kaj naredi obsevanje koži. Te slike so milo rečeno grozljive. Tvoj vrat pa je torej kljub 35 obsevanjem ostal brez vidnih posledic. Čemu pripisuješ to »srečo«? Ali verjameš, da ti je ravno dobra nega pred boleznijo pomagala pri tem?

 

Seveda, natanko to. Ampak res sem uporabila vse priporočeno, v natančnem zaporedju in zelo dosledno sem upoštevala pravila. Enkrat samkrat si pred obsevanjem nisem odstranila kreme, pa me je zapeklo, kot bi bila ves dan na soncu brez zaščitnega faktorja.

Kako je potekal tvoj dnevni ritual nege kože med obdobjem obsevanj?

Uporaba tople vode po koži, ki je bila obsevana, drugje mleko in tonik.

Nato serum lobodike, ekstrakt ameriškega slamnika in hialuronska kislina. Ta kombinacija je preverjeno odlična za preprečevanje opeklin, rdečice in za zadrževanje vlage v koži. Nato sem uporabila Dermaviduals DMS vitaminsko masko, ki vsebuje vitamine A, C, E in D-pantenol, ki so pomagali za hitrejšo regeneracijo poškodovane kože.

Zvečer sem dodala še NMF – naravni vlažilni kompleks, da se je koža ponoči optimalno navlažila.

Seveda pa sem se zelo skrivala pred soncem, pozimi pa pazila, da me ni ujel hud mraz.

Kako skrbiš za svojo kožo sedaj?

Nič kaj dosti drugače. Še vedno redno uporabljam nežno Dermavidualsovo čistilno mleko in brezalkoholni tonik, nato nanesem serum lobodike, da dolgoročno preprečujem nastanek razširjenih kapilaric, ki so lahko poznejša posledica obsevanj, nato nanesem še kak dodaten serum za vlago in čez dam dnevno Dermaviduals kremo, ki je zmešana posebej zame oz. za moje trenutne potrebe in je vedno hkrati prilagojena tudi letnemu času. Poleti je na primer dodan ekstrakt grozdnih pečk, ki je močan antioksidant in omili negativne vplive sonca.

Zvečer uporabljam hranljivo vitaminsko masko namesto nočne kreme in občasno dodam še kak serum.

Priznam, da takoj zaznam razliko, če se namažem s čim drugim.

Pa reciva še nekaj o tem, kako ti je uspelo rešiti svojo kožo v prenesenem pomenu, kako si torej premagala diagnozo raka. Na katerih vseh nivojih verjameš, da so potrebne temeljite spremembe, če želiš ozdraveti?

Najprej sem se vprašala, zakaj ta diagnoza. Kaj mi rak sporoča. Verjamem namreč, da se vse bolezni najprej začnejo na energijskem nivoju in so težave v telesu samo sporočila, kaj počnemo narobe. Ko sem si to razjasnila, je bila pot samo ena – skrb zase. Res je zanimivo, kako se v trenutku spremenijo vrednostne lestvice, kaj je pomembno in kaj ni. Ustavila sem se. Posvetila sebi. In ugotovila, da imam ob sebi prečudovite ljudi, ki mi pomagajo, me imajo radi, naučila sem se sprejemanja pomoči in ljubezni brez razmišljanja, kako bom vse to povrnila. Res neprecenljivo.

Odkar so tvoji otroci večji in samostojnejši si v bistvu že kar lepo skrbela zase. Kaj pa je vseeno bistvena razlika pri skrbi zase pred in po bolezni?

Saj sem skrbela zase, pa vendar. Ko misliš, da se bo brez tvoje kontrole podrl svet, da bodo otroci nemočno propadli, če jim ne boš vsega prinesel na pladnju, in ko verjameš, da te bodo poslovni partnerji pozabili čez noč, to ni prava skrb zase.

Zdaj vem, da se svet vrti, tudi če grem popoldne malo na kavč, da bodo otroci znali odpreti hladilnik in si vzeti kaj za pod zob in da če si na nekem področju poslovno dober, te tudi posel poišče ne glede na vse.

Zdaj si zjutraj vzamem kar dve uri časa. Sočim zelenjavo, telovadim in meditiram, naravnam se za dan. Živim bolj v miru.

Uspešno se ukvarjaš tudi s hipnoterapijo. Kako si si sama pomagala z njo in kako lahko s pomočjo nje pomagaš drugim?

Uh, to je pa res en čudovit pripomoček! Naš um je delavček, ki nas uboga. Če mu naročimo, da je npr. glavobol rešitev pred napornimi in stresnimi situacijami, potem vsakič pred nekim hujšim izzivom dobimo glavobol. In smo rešeni. Tako je naš um velikokrat »kriv« za mnogo težav, s katerimi se srečujemo. Ko smo majhni otroci, vidimo svet popolnoma drugače kot zdaj, ko smo odrasli. Odločitve in navodila umu pa smo dali takrat, daleč nazaj. Um ne ve, da so se zdaj stvari spremenile in npr. ne potrebujemo več glavobola, da bi se soočili s stresno situacijo. Vendar – dokler mu ne damo drugačnega navodila, um ravna po teh ustaljenih vzorcih.

V hipno-transformativnem coachingu se zgodi, da odkrijemo stare vzorce, stara navodila umu, jih preobrazimo v nova in utrjujemo s posnetkom, ki ga dobi vsak klient, ki pride k meni. Odlični rezultati, ki sem jih najprej dosegala sama s to tehniko, so me še bolj prepričali, da delam z ljudmi, ki bi radi na čim hitrejši način spremenili svoj način delovanja.

Nedavno si v svoje poslovno življenje uvedla še eno noviteto, ki lahko veliko pripomore k ohranjanju zdravja. To je kisikova komora. Kaj je pravzaprav to in kako deluje?

Ja, tudi to je res, to je še ena od stvari, ki sem jo seveda najprej preizkusila sama, potem pa se odločila, da v partnerstvu s prijateljico, ki obvlada delo s komoro, ponudiva kisikovo terapijo svojim strankam.

Ko pod tlakom vdihuješ čisti kisik, ta pride do vsake celice v telesu in jo nahrani. Posledica je izboljšanje imunskega sistema, hitrejša regeneracija telesa, zmanjševanje posledic stresa, boljše počutje, pomlajevanje … da ne govorim o tem, da se hitreje celijo rane, vnetja in druge zdravstvene tegobe.

Terapija traja dobro uro, veliko je športnikov, ki uporabljajo kisikovo komoro za boljše rezultate, obiskujejo jo ljudje z napornimi službami, saj so po terapiji spet bolj sveži, lažje si zapomnijo stvari, bolj polni energije so, koža je bolj napeta … pa še okrog 500 kalorij človek pokuri med terapijo, tako da je odlična tudi za pridobivanje idealne teže.

Vem, da je vsaka oseba drugačna in da ima vsak svojo pot, ampak kaj bi vseeno lahko rekla, da je skupnega pri ljudeh, ki zbolijo in kaj je nek univerzalen nasvet za vse, ki se soočajo s hudimi diagnozami?

Vsaka diagnoza nosi v sebi sporočilo. To je darilo. Če lahko bolezen vidiš kot opozorilo, kot nekaj, kar ni dokončno, potem je to res blagor. Seveda je bil zame šok, ko sem prejela diagnozo, vendar pa nisem niti za trenutek podvomila v dober izid zdravljenja. Nisem tudi prepustila svojega zdravja izključno zdravnikom, ampak sem sama naredila čim več, da sem pripomogla k svojemu zdravju. Voda, hrana, zrak in misli so štirje najpomembnejši stebri. In če vem, da lahko nekaj naredim sama, mi to ni težko. Zato pozivam vse, ki ste soočeni s težkimi diagnozami, nikar ne obupajte. Naj bo to nova priložnost za to, da v svojem življenju nekaj spremenite. Že samo poslušanje hipnotičnega posnetka za zdravje je lahko ključ do tega, da se naše počutje začne vidno izboljševati. Kar mislim in v kar verjamem, to je moja resnica.

Intervju: Mihaela Gržin

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno