Nataša Tavčar

Dermanova
Dermanova
intervju 660x440

Izumiteljica in kreatorka nagrajene nove kozmetične linije

Bila je zaposlena v lekarni, ko pa je zvedela za študij kozmetike, se je takoj odločila, da bo postala diplomirana kozmetičarka. S svojim znanjem, pridobljenim med študijem, je hitro obogatila lekarniško ekipo. A še preden je diplomirala, se je pojavila možnost magistrskega študija kozmetike, in takoj se je odločila, da po diplomi 1. stopnje nadaljuje študij še na 2. stopnji. Tako je znanje in naslov diplomirana kozmetičarka (VS) poglobila in nadgradila še z naslovom magistrica kozmetike. Diplomirala je iz naravne kozmetike in certifikatov zanjo, magistrirala pa z raziskavo učinkov izvlečka iz lesa bele jelke na kožo, ki je bila osnova za patentno prijavo, izvleček pa je tudi temelj nove naravne kozmetične linije, ki jo je razvila in zanjo že prejela več nagrad.

Ste magistrica kozmetike in diplomirana kozmetičarka. Kaj sta vam prinesla ta dva študija? Koliko sta pomembna za vašo kariero oz. delo?

Že od nekdaj sem imela zelo rada naravo in vedno znova me je navdušila s svojo zdravilno močjo. Hoja v naravi je svojstvena meditacija, med katero lahko marsikaj ozavestimo, dobimo odgovore in potrebne ideje, sprostimo um in nemirne misli. Že v srednji šoli sem se tudi spraševala, kako lahko rastlinske sestavine pripomorejo k zdravju naše kože.Takrat sem začela ustvarjati tudi prve kreme za lastno uporabo in pridobila prve pozitivne izkušnje. Seveda sem se zavedala, da je bilo takrat moje znanje na tem področju zelo skromno – in to spoznanje ter ljubezen do razvoja kozmetičnih izdelkov sta me vodila na Visoko šolo za storitve (VIST) v Ljubljani, sedaj VIST – Fakulteta za aplikativne vede.

 

Izkazalo se je, da je bila ta odločitev prava, saj sem že na dodiplomskem študiju pridobila veliko celovitega teoretičnega in praktičnega znanja o človeku, o koži, kozmetičnih izdelkih, različnih snoveh, postopkih in še mnogo drugega. Ob koncu priprave diplome pa se je odprl še magistrski študij, na katerega sem se takoj vpisala, ker sem se želela še naprej izobraževati in pridobivati nova znanja. To je nekako začrtalo mojo profesionalno pot do tega, da sem razvila in lansirala novo naravno kozmetično linijo: nastala je zgodba o blagovni znamki GalBaia, Natural Dermathecary® – ‘napisana’ v koraku z znanostjo in v tesnem stiku z naravo. Pot je bila dolga, trajala je 6 let, ampak mi je z vsakim izzivom in z veliko mero vztrajnosti ter predanosti prinesla ogromno osebne in poklicne rasti ter pokazala smer do čudovitih ljudi, ki so pripomogli, da je vse tako, kot sem si želela in predstavljala. Moja vizija je bila razviti blagovno znamko, ki odraža vrednote čiste, etične in naravne lepote. Tudi vsi moji nadaljnji izdelki bodo naravni, varni in učinkoviti. Izbiram le najboljše, kar ponuja narava.

 

Z zagonom podjetja sem uresničila svoje sanje in v tem, kar delam, se počutim izpopolnjeno. To ni le delo, ampak je tudi način življenja – in v tem uživam vsako minuto.

Diplomirali ste na temo naravne kozmetike in certifikatov za naravno, organsko ipd. kozmetiko. Zakaj ste se odločili za to temo in do kakšnih spoznanj ste pri tem prišli?

Zaradi ljubezni do narave sem že na dodiplomskem študiju začela poglobljeno raziskovati naravno kozmetiko, zato sem že med študijem vedela, da ga bom zaključila s to temo. Za temo certifikatov pa sem se odločila, ker je definicija ‘naravnega’ nekoliko težja, kot si predstavljamo. Certificiranje je tudi močan atribut za zaupanje potrošnikov v proizvode. Na vprašanje ‘Kaj je naravno?’ marsikdo odgovori, da je naravno le tisto, kar prihaja neposredno iz narave, zato sem želela preveriti, kako ljudje razumejo naravno kozmetiko in katere certifikate poznajo. Ugotovila sem, da je povpraševanje po naravnih kozmetičnih izdelkih veliko, kljub temu pa je poznavanje pojma naravne kozmetike pomanjkljivo in tudi zmotno, saj ni dovolj jasne ločnice med pojmi ‘naravno’, ‘organsko’, ‘biološko’ in ‘ekološko’, kar je tudi posledica pomanjkanja enotne ureditve na ravni EU. Oznaki ‘bio’ in ‘ekološko’ sta sopomenki za organsko. ‘Bio’ izvira iz francoščine (biologique) in se v različnih državah uporablja kot oznaka za organsko. Sopomenka ‘ekološko’ ali ‘eco’ odraža ekološko pridelavo. Ekološko se v Sloveniji uradno uporablja za označevanje organskih izdelkov. Opažam pa, da so od moje raziskave pred 10 leti do danes potrošniki vseeno bolj pozorni tako na certifikate in njihov pomen kot na samo vsebino naravnega kozmetičnega izdelka.

Zakaj se vam zdi pomembno poznati te certifikate?

Certifikatov za naravno, bio, eko, vegansko ipd. kozmetiko je precej, vsak ima svoje zahteve. A treba je vedeti, da certifikati niso uradni, predpisani z državno ali evropsko zakonodajo, zaradi neenotnih zahtev certificiranja posameznih organizacij, ki podeljujejo različne certifikate, pa vlada precejšnja zmeda in predstavlja problem tudi za potrošnike. Uradne definicije naravne kozmetike se med lokalnimi zakonodajami razlikujejo, poleg tega pa obstaja vprašanje nadzora izvajanja teh predpisov. Torej, če je na izdelku oznaka ‘naravno’, to kljub certifikatu ne zagotavlja prav veliko. Izdelek je sicer varen in v skladu s splošnimi kozmetičnimi predpisi in tudi v skladu z zahtevami posameznega certifikata, ni pa nujno (dovolj) naraven – naravne sestavine lahko predstavljajo le nekaj odstotkov celotnega izdelka ali pa še to ne. Prav zato bi si v prihodnosti želeli, da je področje naravne kozmetike bolj zakonodajno urejeno na nivoju EU. Le na tak način bi se izognili izdelkom z le nekaj odstotki naravnih sestavin, ki jih proizvajalci oglašujejo kot naravne in s tem zavajajo svoje potrošnike.

 

A naj omenim enega novejših certifikatov, ki ga je razvila slovenska ekipa in sem ga pridobila tudi za svojo kremo, in sicer certifikat CosmEthically ACTIVE, ki je prvi certifikat, ki preverja sestavine tako glede na naravni izvor kot tudi na njihovo kozmetično aktivnostZagotavlja, da so vse funkcionalne sestavine v izdelku v koncentraciji, ki je varna in hkrati učinkovita, ter da je izdelek v celoti prijazen do kože in okolja. Pomemben kriterij je tudi strokovno premišljena sestava končnega kozmetičnega izdelka, ki mora biti kakovosten in temeljiti na potrebah naše kože.

Osrednja tema vaše magistrske naloge je bila raziskava, v kateri ste z instrumentalnimi metodami za diagnostiko stanja kože ugotavljali učinke izvlečka iz lesa bele jelke (Abies alba). Rezultati so bili tudi osnova za patentno prijavo, katere soavtorica ste. Letos ste razvili in lansirali na trg svojo kozmetično znamko GalBaia, Natural Dermathecary®, za katero se zdi, da v njej združujete znanja oz. nadgrajujete s prakso to, s čimer ste se ukvarjali tako v diplomi kot v magistrski nalogi?

Drži. Ko mi je vodstvo VIST predlagalo temo za magistrsko nalogo (saj so razumeli, da se najraje nahajam v laboratoriju in ustvarjam izdelke), sem se je zelo razveselila, saj sem lahko nadaljevala delo na področju naravne kozmetike, vendar s poglobljenim teoretičnim in raziskovalnim delom, ki je rezultiralo v nova spoznanja o mnogih učinkih izvlečka iz lesa bele jelke na kožo. S tem namenom sem pod vodstvom mentorice pripravila formulacijo kreme, ki je temeljila na izvlečku lesa bele jelke. Za ta izvleček so analize na Fakulteti za farmacijo pokazale, da vsebuje mnogo nizkomolekularnih polifenolov. To so antioksidanti, ki zaradi majhnosti in drugih lastnosti lahko lažje penetrirajo v kožo, kar se pozna v učinkih nanjo. Z našo raziskavo, v kateri je sicer sodelovala večja ekipa VIST-a, vodila pa jo je moja mentorica, smo ugotovili, da izvleček močno izboljša vlažnost in elastičnost kože ter njeno barierno funkcijo, zmanjša pa se tudi volumen gub ter ima še nekaj drugih pozitivnih učinkov na kožo. Ti rezultati so bili osnova za patentno prijavo, katere soavtorica sem, mene pa so opogumili, da sem se lotila razvoja lastne kozmetične linije, ki temelji med drugim na izvlečku iz lesa bele jelke in rezultatih te raziskave.

Precej diplomiranih kozmetičark in magistric kozmetike uspešno deluje v dermatoloških, dermatološkoestetskih, estetskokirurških ambulantah in klinikah ipd. Vi pa ste se odločili za drugačno kariero. Kako to?

Ko lahko delaš tisto, kar te osrečuje, je neprecenljivo. Moja poklicna pot se res razlikuje od poti velikega dela kolegic, nisem pa se edina usmerila v razvoj izdelkov, nekatere se s tem ukvarjajo tudi v tujini. Predmetnik študija kozmetike na VIST-u je raznolik, prepletata se teorija in praksa, daje dovolj široko znanje z vseh področij kozmetike in omogoča zaposlitveno fleksibilnost, a hkrati omogoča usmeritve glede na interese ter nadaljnjo nadgradnjo in poglabljanje znanj.

 

Na dodiplomskem študiju so me sicer še posebej privlačila področja dermatologije, farmakognozije, aromaterapije in seveda kozmetologije. Ker pa sem se usmerila v naravno in organsko kozmetiko, sem svoje znanje zlahka nadgradila še na največji in najbolj znani šoli organske kozmetike na svetu – Formula Botanica. Zaključila sem diplomo iz organskih formulacij za nego kože in pridobila certifikat iz organske nege proti staranju kože.

Kako pomembno pa se vam zdi, da nekdo, ki se ukvarja z razvojem in prodajo kozmetičnih izdelkov, pozna kožo, fiziologijo kože, pristope in postopke kozmetične nege ipd.?

Menim, da je to zelo pomembno, saj le dobro poznavanje kože in njenih stanj, pa tudi možnih pristopov in postopkov nege omogoča ustrezno snovanje, uporabo in svetovanje glede uporabe, vključno z možnostmi kombinacije z aparaturnimi tehnikami nege. Sodobna kozmetična nega namreč teži k temu, da postopke in izdelke čim bolj prilagaja individualnim stanjem kože, kozmetični izdelki pa vsebujejo mnogo različnih sestavin, ki jih je treba dobro poznati; poznati je treba njihove – tudi medsebojne, sinergistične in antagonistične – učinke na kožo v različnih stanjih in vrsto drugih zadev.

Pred kratkim ste prejeli za vašo kozmetično linijo in vlažilni izdelek kar tri pomembne tuje nagrade. Izjemno priznanje in velik uspeh, čestitamo!

Ja, res je, tega sem zelo vesela, in hvala za čestitke. Za blagovno znamko in izdelke sem prejela kar tri nagrade Global Makeup Awards Scandinavia za leto 2022, ki je organizacija, znana po svojem prizadevanju za promocijo najboljših naravnih izdelkov na področju Norveške, Švedske, Danske, Islandije in Finske. Izmed več kot 200 prijavljenih je znamka GalBaia Natural Dermathecary® zlata zmagovalka v kategoriji “Najboljša organska kozmetična znamka”, vlažilna krema PhytoGal (F)ACE treatment moisturizer pa je prejela srebrno nagrado v kategoriji “Najboljši naravni izdelek” in bronasto nagrado v kategoriji “Najboljša vlažilna krema”.

Kje se da kupiti vaše kozmetične izdelke?

Zaenkrat je v prodaji krema PhytoGal (F)ACE treatment moisturizer, ki se lepo vključuje v že obstoječe protokole za nego kože z naravnimi izdelki. Nakup je možen na spletni strani https://galbaia.com/sl/ ter v nekaterih lekarnah po Sloveniji, ki so prepoznale potencial v kremi, saj take do lansiranja moje še niso prodajale. Za to sem jim resnično hvaležna. Zanjo se že zanimajo kozmetični saloni, nekateri jo že uporabljajo. Ostale izdelke še razvijam, tako da bom kozmetično linijo postopoma dopolnjevala.

Nekaj let ste bili tudi predsednica Alumni kluba VIST Kozmetika – kluba diplomiranih kozmetičark in magistric kozmetike. Nam lahko poveste kaj o tem?

Bila sem povabljena, da kot prva predsedujem Alumni klubu, tj. klubu diplomiranih kozmetičark in magistric kozmetike, in na to sem se z največjim veseljem odzvala. Delovanje kluba smo ob podpori vodstva VIST razvijali v smeri našega strokovnega stičišča, tako da srečanja niso bila le prijetna druženja in izmenjava izkušenj, temveč tudi odlična priložnost za izpopolnjevanje, saj smo vsakič imeli tudi strokovna predavanja na visokem strokovnem nivoju, kar je vedno spodbudilo tudi poglobljene strokovne diskusije. Zato Alumni klub VIST Kozmetika vidim kot pomemben dejavnik osebnostnega in kariernega razvoja. Žal je v času zdravstvene epidemije delovanje kluba zamrlo, a upam, da bo ponovno zaživel.

Kakšne spomine imate na študijska leta na VIST-u?

Zelo lepe. Poleg pridobivanja kompetenc smo ob študiju, ki je res široko zastavljen in daje celovita poglobljena teoretična in na teoriji temelječa praktična znanja, razvijali tudi osebnostne lastnosti, kot so vztrajnost, organiziranost, sodelovanje in podobno ter razvili prijateljstva, ki trajajo še danes. Med študijem so nam bili v veliko pomoč izvrstni visokošolski učitelji in učiteljice, ki dodajo fakulteti pravo vrednost, zato z lahkoto povem, da je VIST resnično fakulteta, ki ponuja več. Študij mi je odprl nove poglede, prinesel nova znanja in izkušnje – in tako lahko z vsemi pridobljenimi znanji bolj samozavestno stopam po svoji podjetniški poti. Zato z VIST-om še vedno vzdržujem stike.

 

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno