lea kmetec ćeranić

Dermanova
Dermanova
lea kmetec 71-2

KAKO JE KOZMETIKA POSTALA DEL MENE IN JAZ DEL KOZMETIKE

Postati človek, ki bo s svojim znanjem spreminjal življenja drugih in to delil z naslednjimi generacijami, je bilo že od nekdaj moje poslanstvo. Izhajam iz družine, v kateri je že dedek bil učitelj,  celotna generacija pred mano pa je prav tako bila bolj ali manj povezana s prosveto. Od mene se je tudi zaradi tega pričakovalo, da bom temu sledila. Po zaključeni gimnaziji v Ljutomeru sem se trudila ugoditi želji družine, vendar v sebi nisem čutila zadovoljstva, kar se je odražalo v mojem osebnem življenju. Nikakor si nisem bila sposobna začrtati poti, ki bi me vodila do tega, kar si želim, kaj šele postaviti cilje in jim slediti.

Veliko energije sem vlagala v svoj osebni razvoj in tako spoznavala sebe in svoje želje po nečem, kar sem želela postati. Obiskovala sem različne seminarje, tečaje in s tem pridobila znanje in spretnosti s področja kozmetike. Spominjam se stavka gospe Janje Jeršin, ko je dejala, da sem rojena kozmetičarka in prav bi bilo, da bi sledila svojemu poslanstvu. Preprosto znašla sem se v začaranem krogu iz katerega nisem videla izhoda in se nenehno spraševala, kaj bi bilo najbolje storiti.

Odločila sem se za izobraževanje na Srednji šoli za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo v Ljubljani, smer kozmetični tehnik. Tako sem podrobneje spoznala svet kozmetike, ki me je dobesedno posrkal v vase in na poseben način notranje izpolnil. Poleg službe, dodatnih obveznosti in različnih tečajev sem za šolo bila pripravljena narediti vse. Po zaključenem šolanju sem končno dobila potrditev, da je kozmetika moja bodoča poslovna pot in tako naredila odločilen korak. Zaprla sem vrata prejšnjemu življenju in si začrtala povsem novo usodo, tokrat z jasnim ciljem. Želja je bila samo ena in sicer začeto nadaljevati in končno delati to, kar me veseli in tako izpolniti svoje poslanstvo.

Ampak na nek način nisem želela, da bi moji »hobiji« ali strast, postala moja služba vsak dan – ker po tem morebiti tega več ne bi počela tako  rada ali s takim veseljem?

In danes? Imam sanjsko službo 🙂 . Danes vse kar počnem, počnem s srcem in največjim veseljem v salonu Sprostitve, zdravja in lepote, Studio Nives.

Pri tem sem dobila dodatno motivacijo za življenjske premike, na osnovi katerih sem začela graditi svojo prihodnost, tako na osebnem, kakor tudi na poslovnem področju. Življenje se mi je povsem obrnilo na glavo, kajti zaključila sem dva pomembna dejavnika hkrati, in sicer zapustila službo ter prekinila osebno razmerje, v katerem nisem več videla perspektive. Sočasno s tem so se pojavile nove priložnosti. Ena je bila, da grem delati na ladjo, medtem ko je druga ponujala možnost ostati doma in prevzeti večji kozmetični salon. Pred odločitvijo sem kot stranka obiskala veliko salonov in pridobila smernice kako organizirati delo v lastnem kozmetičnem salonu. Želela sem biti drugačna od ostalih ponudnikov, hkrati pa delovati napredno in predvsem začeti s poslovanjem na drugačnih temeljih. Prvih nekaj let je bilo zelo težkih.

Po tem pa pridejo izzivi. In ja, rada imam izzive. Rada raziskujem in zato se rada tudi dopolnjujem in izobražujem. Obiskujem različne seminarje in delavnice, kongrese ter sejme pri nas in v tujini. V naši stroki je to, več kot dobrodošlo.

In všeč mi je občutek, ko zmeraj znova vem, da premalo vem – in to me žene naprej.

Učimo se celo življenje, na vseh področjih; znanost in tehnologija gredo naprej, znanstveniki raziskujejo, literatura se dopolnjuje, in stranke zahtevajo ali si želijo…

In zato je izobraževanje in dopolnjevanje je v tej stroki zelo pomembno.

V moji naravi ni, da obupam in zavedala sem se, da moram skozi težka obdobja, v koliko si želim ustvariti lepšo in boljšo prihodnost. Vse več je bilo ljudi, ki so prihajali v moje življenje in mi pomagali. Dopuste sem posvečala nabiranju dodatnega znanja in spretnosti ter posledično s tem sem prišla do specializacije na področju mikropigmentacije. Po zaključenem usposabljanju v Italiji sem podobno kot številne kozmetičarke, ki se srečujejo z novostmi, bila predvsem na začetku nekoliko v skrbeh. Na srečo se je skrb prelevila v motivacijo, kajti zavedala sem se, koliko je pri tem pomembno znanje. Tedaj še ni bilo družbenih omrežij na osnovi katerih si lahko preverjal delo podobnih ponudnikov, kakor je to danes. Bil si odvisen od sebe in truda, ki si ga v to vlagal.

Kasneje sem se poslovno povezala s podjetjem GOLDENEYE  GmbH iz Nemčije.

Predvsem me je k sodelovanju pritegnilo to, da ima podjetje dolgoletno tradicijo in deluje v kar 43 državah. Naprave, tinkture in sistem izobraževanja temeljijo na izredno visokih merilih, zato so na tem področju vodilni v Evropi, posebno kar se naravnega videza in temu primernih tehnik tiče. Vsakoletna usposabljanja mi poleg tega omogočajo estetske in paramedical mikropigmentacije.

Videli so me v svoji zgodbi in še danes jo skupaj dopolnjujemo. Vendar je bilo za dosego pričakovanih rezultatov potrebnih kar nekaj let rednega usposabljanja. Največji napor pri tem je bila vožnja na sever Nemčije, vendar sem z zaznavanjem napredka postajala vse bolj samozavestna in močna pri svojem delu ter zato tudi vztrajala.

Vzporedno s tem se je pričelo urejati tudi moja zasebno življenje. Nenehno podrejanje delu in iskanju sreče ter novega znanja me je pripeljalo do nove življenjske poti. Z možem sva se srečala na poslovnem področju in pri podpori ter razvoju mojega dela mi je bil v veliko pomoč. Je učitelj  reiki terapije in ima kvalifikacijo za športnega maserja. Pričela sva s sodelovanjem in kasneje je to preraslo v družinsko srečo s sinom Tarasom in posvojenim kužkom Šnufijem, zajklo Stepko in verjetno bo s časom še kdo prišel v naš krog harmonije in ljubezni.

Imeti občutek popolnosti in harmonije v družini, salonu in naravi je zame posebnega pomena. Narava je moj vodnik, ki me vodi s svojimi smerokazi medtem ko je družina zame največje bogastvo.

Leta 2010 sem pridobila naziv Master trener in istočasno sem sem prevzela distribucijo blagovne znamke Goldeneye za področje Slovenije. Glede na strokovno znanje so mi poleg distribucije odobrili tudi sodelovanje na področju usposabljanja kandidatov in upravljanja s specializiranimi napravami. Sčasoma se je tovrstno sodelovanje razširilo še na sosednjo Hrvaško, posebno na področje izobraževanja. Pri izvajanju mikropigmentacije, mi je na pomoč priskočila kolegica Jelena Konoval, ki je prav tako kot jaz zaključila zahtevno izobraževanje na sedežu omenjenega podjetja.

Naslednja prelomnica se je zgodila leta 2017, ko sem prevzela distribucijo blagovne znamke BDR.

Tovrstna blagovna znamka izhaja iz družine La Fontaine in je na trgu prisotna že več kot tri desetletja. Temelji na visoko kvalitetnih izdelkih v dermacevtiki in izjemnih napravah, s katerimi je mogoče zagotoviti vrhunske rezultate. Sodelovanje z njimi temelji na izjemnem spoštovanju, zaupanju in prijaznih poslovnih odnosih. Glede na število prebivalcev smo v primerjavi z drugimi državami sinonim za uspešnost in vzgled. Vodji podjetja, priznana strokovnjaka René La Fontaine in Holger Hoffmann nas pogosto zaradi tega tudi obiščeta.

Zaradi izjemnega strokovnega dela postajamo v našem okolju vse bolj prepoznavni predvsem po uporabi visoko kakovostne kozmetike, vključno z aparaturnimi tehnikami, s katerimi se izvajajo prilagojene aktivnosti. To je bila osnova za ustanovitev Akademije Lestetika, v kateri ponujamo izobraževanja na področju:

  • estetske mikropigmentacije in paramedical mikropigmentacije
  • specializacije za dermacevtiko v Bdr kozmetiki
  • couching na področju trženja kozmetičnih pripravkov in kozmetičnih storitev.

Pridobivanje znanja o negi obraza z dermacevtiki in aparaturnimi tehnikami (dermabrazija, mikrostimulacija stimulacija, stimulacijska in detox masaža)

Cilji našega podjetja Lestetika je kozmetičarkam omogočiti vrhunsko znanje iz opisanega področja, kajti tovrstno delo zahteva natančnost in redno usposabljanje. Številne kozmetičarke, ki nas redno spremljajo in se pri nas izobražujejo lahko potrdijo, da so rezultati in zadovoljstvo strank izjemni. Zaradi tega apeliram na kozmetičarke, ki želijo svojemu salonu dvigniti nivo poslovanja z vrhunskimi pristopi iz mikropigmentacije, da nas obiščejo. Aktivnosti s tega področja so nekoliko bolj zahtevne vendar tudi primerno donosne. Poleg tega pridobijo v okviru akademije znanje za samostojno delo v estetiki, posebno kadar gre za obrvi, oči, ustnice in paramedical storitve na prsnih bradavicah, kakor tudi blendiranje brazgotin, lasišča in podobno.

 

Posebej sem vesela, da sem poleg stanovanjske hiše v Framu uspela urediti še salon s kabino za masažo, kabino za nego obraza, kabino za permanentni make up in kabino za medicinsko pedikuro. Notranja oprema je premična in zlahka lahko delovne prostore preoblikujem v predavalnico. Tudi ponudba storitev je vse bogatejša posledično s tem salon obišče vse več novih strank, predvsem tistih zahtevnejših.

Odgovornost za delo je sicer zato večja, vendar ne glede na to, še vedno skrbim za razvoj mlajših generacij kozmetičark. Vsako leto študentkam in dijakinjam s kozmetičnega področja omogočim praktični pouk in ponudim ostalo potrebno znanje, ki jim bo v prihodnosti koristilo pri njihovem delu.

Delo z mladimi mi vzame kar nekaj časa, vendar mi hkrati prinaša veliko zadovoljstva. Dekleta so zavzeta, disciplinirana in med seboj spletajo prijateljske vezi. Prihajajo iz različnih krajev in šol ter si pri izmenjavi znanja zelo pomagajo. Trudim se, da jim omogočim čim več informacij in spretnosti, katera bodo kasneje lahko uporabile pri svojem delu. Vsporedno s delom s študentkami sem sama v začetku *Corona* času naredila vpis na višjo strokovno šolo v Novem Mestu, smer kozmetika. Tako sem čas, ki se je pojavil zaradi okoliščin izkoristila za učenje in pridobivanje novega znanja , ter smernic. V letu 2022 je v načrtu diploma, katere tema je že izbarana; Mikropigmentacija v sodobnem svetu.

Kar se tiče delovanja črnega trga in konkurence ravno zaradi neštetih prednosti nimam težav, saj se pristop do dela in strank v primerjavi z njimi bistveno razlikuje ne glede, da izvajam storitve, ki so podobne ponudbam ostalih izvajalcev. Razumem potrebe marketinga in njegovega razvoja, zato mu sledim in se razvijam podobno kot je to pri prodaji, kar ohranja salon na primernem nivoju, strankam pa lahko na takšen način zagotovim vse kar je potrebno, za doseganje najboljših rezultatov. Vse večja je tudi prodaja izdelkov za domačo uporabo, kar pomeni, da nam stranke vse bolj zaupajo in s tem potrjujejo, da je na začetku začrtana pot bila pravilna.

 

O svojem delovanju v prihodnosti lahko rečem, da so moji cilji, posebno na področjih, ki zahtevajo vrhunsko znanje, visoko zastavljeni. Verjamem, da je potrebno, v koliko želimo dvigniti nivo poslovanja salonov, najprej pričeti pri znanju, rednem usposabljanju in predvsem zavzemanju za lasten razvoj. To je že sedaj vodilo kozmetičark, ki se nenehno razvijajo ne samo na trendih, temveč tudi v obliki strokovnega znanja in znanja s področij, ki nam zagotavljajo da lahko temu primerno tudi poslujemo. Temu se žal ni mogoče izogniti in verjeti, da bo v prihodnje potekalo vse kot je nekoč je preprosto nemogoče. Razvoj je pomemben za nas vse vendar z njim nastajajo novi izzivi, ki potrebujejo nova znanja in nova vlaganja. 

Pojdimo naprej.

VEDNO GREM S SRCEM NAPREJ

 

Hvala, LEA KMETEC ĆERANIĆ

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno