Laura Sardinšek

Dermanova
Dermanova
laura 71-1

Estetska in kozmetična industrija se nenehno razvijata

KJE STE SE IZOBRAŽEVALI? KAKŠNO JE VAŠE MNENJE O KVALITETI IZOBRAŽEVANJA V SLOVENIJI?

Na področju pomlajevalnih tretmajev in medicinske kozmetike deluje že dobrih 10 let, zadnjih 7 let pa v estetski kliniki izvaja predvsem nekirurške pomlajevalne tretmaje obraza in specialne nege obraza. Po zaključenem študiju na Zdravstveni fakulteti je študij nadaljevala na dodiplomskem in nato še podiplomskem študiju kozmetike na VIST-u, saj je področje estetike in kozmetike že od nekdaj bilo njej ljubo področje. Leta 2014 je tako diplomirala iz področja radiofrekvenčnega pomlajevanja, 3 leta kasneje pa izvedla študijo in magistrirala iz neinvazivne pomlajevalne tehnike HIFU.

Svoje znanje in izkušnje predaja naprej s predavanji na kongresih in drugih strokovnih srečanjih, pa tudi v višjih šolah, fakulteti VIST ter v sodelovanju z Iskro Medical, vodilnim slovenskim proizvajalcem medicinskih in kozmetičnih naprav za rehabilitacijo, fizioterapijo in estetiko. Njene članke iz estetskega in kozmetičnega področja pa lahko berete tudi na portalih Vizita.si in Zadovoljna.si.

Ste magistrica kozmetike, diplomirana kozmetičarka in diplomirana medicinska sestra. Zakaj vsa ta izobrazba in kaj vam pomeni vso znanje, ki ste ga s študijem pridobili? Kako pomembno je za vaše delo?

Pri svojem delu sem predvsem želela združiti ljubezen do medicine in ljubezen do kozmetike, saj me je lepota in vse, kar je povezano z njo, zanimala že od nekdaj. Estetska in kozmetična industrija se nenehno razvijata in napredujeta ter vedno bolj združujeta ter prepletata. Stremita k razvoju naprav, ki izkazujejo hitrejše, predvsem pa učinkovitejše rezultate, kar pomeni izvajanje bolj invazivnih postopkov. V smeri večje učinkovitosti se razvijajo tudi kozmetični izdelki, večja učinkovitost pa hkrati pomeni večja tveganja ob neprimerni uporabi. To pa zahteva dodatno znanje tistega, ki te naprave in izdelke uporablja, še posebej pa v primeru kombinirane uporabe izdelkov in naprav. Zato je pomembno široko znanje iz anatomije, fiziologije, (bio)fizike, kemije, kozmetologije, kozmetike ipd., vse to znanje pa omogoča poznavanje in razumevanje učinkov določene kozmetične ali medicinske naprave in izdelkov ter ustrezno izbiro glede na stanje stranke in cilje obravnave. Znanje in izkušnje, ki sem jih pridobila in združila tekom različnih študijev, me je vodilo k temu, kar počnem danes. Z diplomo in magisterijem iz kozmetike ter diplomo s področja zdravstva lahko izvajam bolj invazivne terapije in posege, ki jih sicer ne bi mogla, zdravstvena izobrazba pa mi dovoljuje tudi delo v operacijski dvorani pri estetskih kirurških posegih.

Kako in kdaj pa ste se odločili za študij kozmetike?

Da vsi ljudje po naravi težijo k znanju, je ugotovil že Aristotel, in ker sem svoje znanje iz zdravstva želela nadgraditi in povezati še z znanjem iz kozmetike, sem se v času pisanja diplomske naloge na zdravstveni fakulteti vzporedno vpisala na VIST na edini dodiplomski študij iz kozmetike, po njegovem uspešnem zaključku pa še na magistrski študij. Med dodiplomskim in magistrskim študijem na VIST-u, ki se je pred kratkim iz Visoke šole za storitve preoblikoval v VIST –  Fakulteto za aplikativne vede, sem pridobila ogromno znanja, strokovnosti ter poglobljenega razumevanja. Kljub temu, da na prvi pogled morda ne deluje tako, je delo v kozmetiki precej odgovorno ter zahteva precej znanja in poznavanja za varno in učinkovito izvajanje tretmajev, predvsem pri komplementarnem izvajanju zahtevnejših kozmetičnih postopkov. Upam si trditi, da diplomirane kozmetičarke in magistrice kozmetike z vsem pridobljenim znanjem in njegovim povezovanjem zasedamo pomembno mesto ne samo v kozmetični dejavnosti, ampak tudi drugje v estetski medicini, kjer s svojimi kompetencami pomembno prispevamo k ponudbi in kakovosti dermatoloških in estetskih klinik. In kljub temu, da sem študija opravljala ob redni zaposlitvi in je včasih zaradi težjega usklajevanja vseh obveznosti bila marsikatera noč prekratka in neprespana, svoje odločitve glede študija na VIST-u nikakor ne obžalujem, saj mi vse pridobljeno znanje zelo pomaga in koristi pri opravljanju svojega dela. Tam, kjer je volja, tam je tudi pot in vesela sem, da sem na svoji poti vztrajala do konca, saj mi vsa pridobljena izobrazba omogoča številne možnosti.

Zelo dosti diplomiranih kozmetičark in magistric kozmetike uspešno deluje v dermatoloških, dermatološko-estetskih, estetsko-kirurških ambulantah in klinikah, in tudi vaše podjetje Dermestetika LS sodeluje in deluje v okviru estetske klinike Revive. Kako je do tega prišlo?

V prvih letih študija na zdravstveni fakulteti je bila predvsem prisotna želja po delu v plastični kirurgiji, videla sem se kot instrumentarka v operacijski dvorani pri lepotnih operacijah. Med študijem sem v okviru praktičnega izobraževanja imela priložnost podrobneje spoznati to delo. Iz lastnih izkušenj sem ugotovila, da je včasih delo instrumentarke fizično precej naporno in v njem nisem videla svojega doprinosa oziroma izziva. Vendar je želja po delu v estetski kliniki ostala še naprej, kljub temu, da sem takrat z veseljem opravljala delo v medicinsko kozmetičnem centru, kjer sem izvajala predvsem terapije za oblikovanje telesa. Proti koncu študija na zdravstveni fakulteti sem se začela spogledovati z idejo o delu v tujini, čeprav je bila možnost za zaposlitev v tuji estetski kliniki precej malo verjetna. Karierna pot me ni vodila v tujino, se je pa moja želja po delu v estetski kliniki kmalu izpolnila, saj se mi je ponudila priložnost za vodenje medicinske kozmetike v enem izmed slovenskih estetsko-kirurških centrov. Med večletnim delom v različnih estetskih klinikah sem pridobila ogromno izkušenj, tako z načrtovanjem in vodenjem aktivnosti v kliniki, izvajanjem nekirurških pomlajevalnih terapij in pooperativne nege pacientov, kot tudi z izvajanjem asistence zdravnikom pri manjših in večjih kirurških posegih. Želja po samostojni karierni poti je bila prisotna že kar nekaj časa in letos sem izpolnila svojo željo ter ustanovila podjetje Dermestetika LS, ki sodeluje oz. deluje v okviru estetske klinike Revive.

Kakšna je vaša vloga v tej kliniki in kakšne storitve ponujate?

Ženske zelo pogosto obiščejo estetsko kliniko z željo po pomladitvi obraza, a nekatere kljub njihovi želji niso pripravljene ali pa iz kakšnih drugih razlogov ne želijo posegati po kirurških posegih. Tukaj nastopim jaz. Moje primarno področje dela je predvsem izvajanje nekirurških aparaturnih pomlajevalnih tretmajev obraza in medicinskih oz. specialnih neg obraza. Pri svojem delu mi zdravstvena in magistrska kozmetična izobrazba dovoljujeta, da lahko izvajam tudi bolj invazivne tretmaje, kakršnih zaradi zahtevnosti brez te izobrazbe ne bi mogla oz. smela izvajati, in se sicer v kozmetičnih salonih izvajajo v manj invazivni obliki. Ena izmed njih je npr. »microneedling«. Večini poznana terapija se pogosto izvaja tudi v kozmetičnih salonih, vendar se pri terapiji uporabljajo krajše iglice, medtem ko se pri medicinskem microneedlingu dovoljuje uporaba daljših iglic. Z neinvazivnimi nekirurškimi pomlajevalnimi terapijami, ki se izvajajo v medicinskih centrih, povzročamo večje poškodbe tkiva in posledično bolj intenzivno obnovo in regeneracijo tkiva, s čimer dosežemo boljše in dolgotrajnejše rezultate.   

Sicer pa se pri nas v estetski kliniki stranke najpogosteje poslužujejo tretmajev, kot so radiofrekvenčno pomlajevanje s Pelleve terapijo, nekirurški lifting obraza in odpravo podbradka s HIFU tehnologijo, ProFacial Deluxe terapija za intenzivno čiščenje in vlaženje kože, medicinski microneedling za izboljšanje strukture kože in zmanjšanje poakenskih brazgotin, površinski in srednje globoki medicinski kemijski piling za intenzivno obnovo kože in odpravo hiperpigmentacij ter biorevitalizacija kože z mezoterapijo. Vse bolj se uveljavlja kombinacija različnih metod pomlajevanja, s katerimi dosežemo hitrejše in boljše rezultate, a vsak posameznik mora imeti realna pričakovanja. Vse to je v kliniki moje področje dela.

Ali poleg neinvazivnih pomlajevalnih terapij izvajate še katere druge storitve?

Poleg nekirurških pomlajevalnih tretmajev izvajam tudi medicinske nege obraza, pri katerih se srečujem z raznovrstno kožno problematiko, najpogosteje dermatitisom, rozaceo, hiperpigmentacijo ter problematično najstniško kožo. Reševanje kompleksnejših kožnih problematik mi predstavlja izziv, saj je koža vsakega posameznika edinstvena in zahteva individualno prilagojeno nego. Postopek nege obraza je videti precej enostaven in nezahteven, a največji izziv pri izboljšanju kožne problematike predstavlja sposobnost povezovanja celotnega znanja iz anatomije in fiziologije kože, učinkovin oz. celotne sestave kozmetičnih izdelkov in njihovega delovanja na kožo.

Kaj vam pri delu predstavlja največje zadovoljstvo oziroma uspeh?

Ko odkriješ tisto, kar resnično rad delaš in s svojim znanjem pomagaš drugim na način, da se v svoji koži počutijo bolj samozavestno, to zame predstavlja dvojen uspeh – lasten uspeh in uspeh zadovoljnih strank. In prav zadovoljstvo na njihovih obrazih jih naredi še bolj samozavestne.

Z magisterijem iz kozmetike in raziskavo učinkov HIFU, ki ste jo izvedli v okviru magisterija, ste postali pravzaprav največja strokovnjakinja za to tehniko v Sloveniji. Kaj pa pravzaprav je HIFU in kako pomembno je znanje za izvajanje postopkov s to tehniko?

Kratica HIFU pomeni High Intensity Focused Ultrasound, torej fokusirani ultrazvok visoke intenzitete. Je ena izmed neinvazivnih in neablativnih tehnik nekirurškega pomlajevanja in predstavlja najboljšo alternativo kirurškemu liftingu, saj s terapijo tretiramo kožo in spodaj ležeče podkožne strukture, kar je bilo do sedaj možno le s pomočjo kirurškega noža. S tehniko fokusiranega ultrazvoka visokih moči se globoki dermis in spodaj ležeča tkiva točkovno segrejejo na 60° do 70 °C, ne da bi se pri tem poškodovala povrhnjica oziroma površina kože. Segrevanje tkiva povzroči skrčenje in skrajšanje kolagenskih vlaken, kar povzroči takojšen lifting učinek, obenem pa lokalno segrevanje stimulira proces regeneracije kože in tvorbe kolagena, kar se odraža v pomlajeni strukturi kože z večjo elastičnostjo in čvrstostjo ter manj izraženimi in globokimi gubami. Zategnitveni efekt je viden že takoj po postopku, a ker proces regeneracije in nastajanja kolagena traja nekaj mesecev, lahko končne rezultate pričakujemo 6-12 mesecev po izvedeni terapiji.

Tako kot pri vsaki aparaturni tehniki je tudi pri HIFU terapiji potrebno poglobljeno znanje za izvajanje terapije, saj je nastanek zapletov v veliki meri odvisen od samega terapevta, njegovega znanja rokovanja z aparaturo in njegove izkušenosti. Zato je, kadar se odločamo za tovrstno terapijo, zelo pomembno, da izvajanje terapije zaupamo strokovno usposobljeni in izkušeni osebi, ki bo poskrbela za varno izvedbo terapije. Čeprav HIFU terapija velja za relativno varen estetski postopek, pa lahko nestrokovnost in neizkušenost izvajalca poleg neučinkovitosti posega vodi tudi v neželene zaplete, kot so modrice in celo poškodbe živca in delna pareza tretiranega področja. Te nevarnosti pa se marsikateri izvajalec, še manj pa stranke, ne zavedajo.

Rezultate raziskave učinkov HIFU ste predstavili celo na 15. Svetovnem kongresu estetske in anti-aging medicine v Monaku, ki je največji strokovni dogodek s tega področja na svetu in je pritegnil kar 11.000 strokovnjakov s celega sveta. Kakšna je bila ta izkušnja?

Res je, svetovni kongres estetske in anti-aging medicine (AMWC) v Monaku predstavlja največji strokovni dogodek s tega področja na svetu in je namenjen predstavitvam in izmenjavi najnovejših znanstvenih, razvojno-raziskovalnih in aplikativnih spoznanj, dosežkov in izkušenj s področja estetske dermatologije, plastične in estetske kirurgije ter anti-aging medicine. Kongresov AMWC v Monaku se redno udeležujem skoraj vsako leto, ta pa mi bo zagotovo ostal v posebnem spominu, saj mi predstavitev rezultatov raziskave pomlajevalnih učinkov HIFU terapije tolikšnemu številu priznanih strokovnjakov s celega sveta predstavlja velik dosežek in si ga zato štejem v ponos.

In kako je potekala ta raziskava? Kaj vam je dala?

Za potrebe raziskave, sem na 6 prostovoljkah različnih starosti z različno izraženimi gubami in ohlapnostjo tkiva na obrazu in podbradku preverjala učinkovitost HIFU terapije. Stanje kože sem spremljala z meritvami in ocenami, ki sem jih izvedla pred ter 3 in 6 mesecev po izvedeni terapiji. Z meritvami debeline in gostote dermisa ter elastičnosti kože sem med raziskavo potrdila izboljšanje vseh teh parametrov. Z raziskavo sem dokazala pomlajevalne učinke HIFU terapije, saj se je izboljšal kožni mikrorelief, prav tako pa se je zmanjšala izrazitost periokularnih, nazolabialnih in mentolabialnih gub.

Na trgu je ponudba pomlajevalnih postopkov precej široka, zato so stranke ob številnih informacijah, ki jih prejmejo, velikokrat zmedene in nemalokrat zavedene. V okviru raziskave sem s pomočjo poglobljene analize kože s tehnikami, ki sem se jih naučila med študijem na VIST-u, ugotovila dejanske učinke terapije, kar pri strankah vzbuja večje zaupanje v terapijo in verodostojnost njenih rezultatov, to pa zagotovo pripomore pri njihovi lažji odločitvi izvedbe HIFU terapije. Za ugotavljanje učinkov sem med drugim uporabljala metodo z izdelavo odlitkov področja z gubami, ki omogoča zelo natančno merjenje volumna gub ter ultrasonografijo dermisa, s katero sem spremljala gostoto in stanje kolagena.

Ne le na svetovnem kongresu, svoje izsledke ste predstavili tudi na 8. Kongresu kozmetike in velnesa, ki ga je organiziral VIST, in poželi dosti pohval, sodelovali ste pri številnih predstavitvah te tehnike doma in po svetu. Ali tudi sicer radi prenašate svoje znanje na druge?

Menim, da je znanje veliko več vredno, če ga deliš, saj se ob predajanju znanja tudi sama veliko naučim. Svoje znanje in izkušnje predajam naprej s predavanji na različnih kongresih in drugih strokovnih srečanjih ter poučevanjem na srednjih in višjih strokovnih kozmetičnih šolah ter tudi na VIST-u, kot edini fakulteti s tega področja. Pri izobraževanju pomlajevalnih metod v estetiki pa sodelujem tudi z vodilnim slovenskim proizvajalcem naprav za fizioterapijo, rehabilitacijo in estetsko medicino Iskra Medical. Ker želim področje kozmetike in estetike približati širši populaciji in na ta način razbiti tudi kakšen predsodek glede pomlajevalnih postopkov, mesečno pripravljam prispevke za spletna portala Vizita.si in Zadovoljna.si.  

Kako gledate na stanje kozmetike v Sloveniji? Opažate morda kakšne vrzeli, pomanjkljivosti na področju dela in izobraževanja v kozmetiki?

Dela v kozmetiki ne predstavljata samo klasična nega obraza in lepotičenje, ampak obsega veliko več. V mislih imam predvsem aparaturne tehnike, ki s svojo tehnologijo ne vplivajo samo na procese v koži, ampak imajo lahko tudi močan vpliv na celoten organizem. Večina ljudi si niti ne predstavlja, kako kompleksne in medsebojno povezane biološke procese sprožajo ti kozmetični postopki in koliko dodatnega znanja je potrebno za njihovo varno in učinkovito izvedbo. Z naprednejšimi kozmetičnimi izdelki in predvsem aparaturnimi tehnikami se povečuje tudi tveganje za nastanek poškodb, zato rokovanje s temi napravami zahteva dodatno znanje iz različnih prepletajočih se področjih. Na žalost opažam, da so ponekod v kozmetičnih salonih precej drzni pri izvajanju določenih tretmajev, za katere nimajo ustreznega znanja in kompetenc. Pomisleke imam tudi do nekaterih izobraževanj in tečajev, saj v nekajurnem šolanju kozmetičarke ne prejmejo dovolj znanja in informacij o mehanizmu delovanja aparaturne tehnike, da bi lahko varno izvajale tretmaje z njimi. Za delo s kozmetičnimi napravami je potrebno poglobljeno znanje in ni dovolj, da znamo kozmetično napravo vklopiti, nastaviti priporočene parametre in izvajati posamezne gibe. Svojim strankam večkrat poudarim, da več znanja, kot imaš, bolj se zavedaš tveganj in neželenih učinkov, ki lahko spremljajo določeno terapijo in si zaradi tega tudi bolj previden pri izvajanju le-te. V veliki meri pa je količina znanja seveda odvisna tudi od posameznikove želje po nadgrajevanju znanja in njegove samoiniciativnosti do dela in tega te ne more naučiti nihče.

Kako vidite perspektivo kozmetike?

Trend neinvazivnih metod pomlajevanja je v zadnjem času močno narastel, saj imajo zelo kratko dobo rehabilitacije in le malo ali nič stranskih učinkov. Tako je starostne spremembe možno dolgoročno izboljšati tudi brez kirurškega noža, in sicer s številnimi visokotehnološkimi napravami in kozmetičnimi posegi, s katerimi lahko dosežemo neverjetne rezultate. Estetska in kozmetična industrija se nenehno razvijata in napredujeta ter vedno bolj združujeta in prepletata, s tehnološkim napredkom pa se bo vedno bolj brisala tudi meja med tem, kar spada v medicino in kaj v kozmetiko. Zato menim, da se bo v prihodnje kozmetika dobro pozicionirala v medicinskem prostoru, predvsem estetiki in dermatologiji, kozmetični saloni pa se bodo še bolj diferencirali glede na znanje in tehnike, ki jih bodo ponujali.

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno