DANIJELA CEROVAK

Dermanova
Dermanova
cerovak3

MOJ SALON JE SEVEDA MOJ DRUGI DOM

Sem človek, ki me vse zanima in rada počnem več stvari hkrati. Zanima me spiritualnost, meditacija, numerologija, šport in seveda kozmetika. Kozmetika je moja ljubezen od nekdaj. S prijatelji-cami sem rada obiskovala drogerije, preizkušala nove kreme in živela z von-javami.

Ampak na nek način nisem želela, da bi moji »hobiji« ali strast, postala moja služba vsak dan – ker po tem morebiti tega več ne bi počela tako  rada ali s takim veseljem?

In danes? Imam sanjsko službo 🙂 . Danes vse kar počnem, počnem s srcem in največjim veseljem v salonu Sprostitve, zdravja in lepote, Studio Nives.

Zadnja leta je vedno večji poudarek na notranji lepoti ampak ne smemo pozabiti na zunanjo lepoto oziroma skrb zase. Tukaj kozmetika igra veliko vlogo. Moj moto je, če si sam s sabo zadovoljen in srečen, potem so vsi okoli tebe srečni.

Sem človek, ki me vse zanima in rada počnem več stvari hkrati. Zanima me spiritualnost, meditacija, numerologija, šport in seveda kozmetika. Kozmetika je moja ljubezen od nekdaj. S prijateljicami sem rada obiskovala drogerije, preizkušala nove kreme in živela z vonjavami.

 

Zadnja leta je vedno večji poudarek na notranji lepoti ampak ne smemo pozabiti na zunanjo lepoto oziroma skrb zase. Tukaj kozmetika igra veliko vlogo. Moj moto je, če si sam s sabo zadovoljen in srečen, potem so vsi okoli tebe srečni.

 

Po končani srednješolski izobrazbi na kozmetični šoli v Ljubljani, sedaj zaključujem še višjo kozmetično šolo v Ljubljani. Zelo sem vesela, da smo kozmetičarke dobile možnost višje izobrazbe. Tukaj gre velika zahvala gospodu dekanu Žmitku, ki je prvi odprl VIST, visokošolski študij kozmetike. Tukaj smo kozmetičarke dobile možnost svoj poklic dvigniti na višji nivo.

 

Vse kozmetičarke se zavedamo, da naša karierna pot, od prve zaposlitve in do odprtja lastnega kozmetičnega salona ni enostavna. Maja življenjska pot mi je prinesla velik izziv, saj sem pred leti doživela prometno nesrečo, ki mi je vzelo 2 leti življenja in borbe same s seboj.

Po prometni nesreči je moja zunanjost, moj obraz izgledal grozno. Soočala sem se z vprašanji, kako ostati kozmetičarka, če izgubiš vonj in mimika polovice obraza je neodzivna.

 

Ampak to nisem jaz, jaz se ne vdam zlahka. V veliko pomoč mi je ob strani stal moj mož, šport in veliko prebranih knjig ter seveda otroci. Tako mi je uspelo obdržati kozmetiko in delo v kozmetičnem salonu.

 

Moj salon je seveda moj drugi dom, ki me izpopolnjuje, me navdaja s strastjo in samostojno potjo. Rada delam s strankam, rada sem v družbi, rada skrbim za sočloveka.

 

Moja glavna storitev je reševanje problematike na obrazu in aparaturne tehnike. Skoraj ne mine dan, teden ali mesec, ko ne bi sledila novostim, tehnikam, aparaturam in problematiki obraza. Zavedam se, da urejamo ne samo zunanjost temveč tudi notranjo moč stranke.

 

PROFESIONALNA POT

Sejmov se poskusim udeležiti vsako drugo leto in vsakič se najde nekaj novosti. Z razcvetom kozmetične in lepotne industrije, ter zahtevnih strank in nas samih se kozmetična industrija zagotovo ne bo ustavila. Mogoče bi tukaj izpostavila sejem v Bologni, saj je le ta na svetovnem nivoju in tudi izobraževanja, predavanja so več kot dobrodošla.

 

Mogoče nam bližje, bi tukaj izpostavila sejemsko prireditev ABECEDA lepote v Zagrebu in kompleten program vzporednih izobraževanj strokovnjakov iz kozmetične in dermatološke smeri.

 

Popustov se v večji meri izogibam in usmerim energijo v dodano vrednost za stranke in ceno držim na pravi poti. Z velikimi popusti menim, da dobimo v svoje salone tako imenovane lovce na popuste in ne naših morebitnih rednih strank.

 

Svoje energije ne usmerjam v delo na črno, saj se držim vseh pravilnosti in predpisov in menim, da delo na črno v večji meri znižuje kvaliteto dela kozmetičark. Mislim, da se nikoli v celoti ne bo odstranilo dela na črno vendar je to skrb države in za to pristojnih institucij.

 

Salon vodim sama od leta 2014 in imam eno zaposleno od leta 2015. Rada vzamem na prakso študentke in dijakinje iz kozmetične šole saj menim, da moramo kvalitetno znanje širiti z zanamci. Že od nekdaj se držim mota, z zaposlenim ne delaj kar si ne želiš da bi drugi delali s teboj v podobni situaciji.

 

Z razvojem tehnologije, interneta in socialnih omrežji smatram, da moramo danes tudi kozmetičarke nujno biti prisotne na omrežju, saj lahko tako širimo glas o sebi, storitvah in zadovoljnih strankah.

KOZMETIKA

Zaradi raznolikosti storitev v kozmetiki in možnosti uporabe različnih tehnik in aparatov pri reševanju problematike s kožo, nege obraza, težav z odvečno težo in celulitom, različnih vrst masaž in podobno, je delati v kozmetični industriji enostavnost čudovito.

 

Vedno se trudim po najboljših močeh izbrati aparat, ki bo ustrezal mojemu delu in mojim standardom pri delu s strankami. Zagotovo pa je najpomembnejše, da nam aparati pomagajo in dopolnjujejo znanje pri končnem rezultatu reševanja problemov pri strankah.

 

Profesionalna kozmetiko smatram kot kozmetiko, ki je dobavljiva samo pri strokovno usposobljenih kozmetičnih salonih in derma centrih, saj problematiko kože obravnavamo celostno in s poznavanjem kože pri strankah lahko le tako skupaj odpravimo težave.

 

Tukaj mislim, da Slovenija nosi posledico majhnosti, saj je globalni trg s kozmetiko ogromen in izbira na svetovnem in prav tako na evropskem je mnogo večja in raznovrstnejša kot v Slovenij. Ali je za uspešno delo v salonih slovenski trg dovolj založen je mogoče odvisno od agresivnosti samih distributerjev in priljubljenosti kozmetične znamke.

 

Mogoče pri nekaterih distributerjih pogrešam “follow up” za posamezne kozmetične aparature, deljenjem znanja salonu in kozmetičarka, pomoči in splošne angažiranosti do kozmetičnih salonov.

 

V kozmetiki največ pozornosti namenim učinkovitosti kozmetične linije, sestavinam, podpori distributerjev in promociji na socialnih omrežjih saj menim, da smo kozmetičarke vse prevečkrat hitro prepuščene na lastno promocijo kozmetične blagovne znamke, ki jo zastopamo.

 

Načeloma, bi bilo dobrodošlo, da bi v svet kozmetike stopile dijakinje z več znanja in prakse realnega sveta, realnih problemov. Bojim se, da je kratka kozmetična praksa v salonih marsikdaj premalo za samostojno delo.

SODELOVANJE

Pred tremi leti me je Tatjana Bizjak povabila v Slovensko kozmetično združenje in za to sem ji hvaležna še danes. Kot je temelje postavila Tatjana, sem tudi sama v tej zgodbi videla več za nas, več za kozmetičarke. Znotraj združenja sem spoznala veliko kozmetičark in posledično smo mnoge med nami postale prijateljice in prijateljstvo ohranjamo še danes.
Čas pandemije je pokazal zakaj je biti v tistem trenutku član takšne organizacije oziroma takšnega zavoda več kot dobrodošlo. Pomoč, nasveti, podpora, tako psihološka kot prijateljski klic je med nami članicami utrdil vezi in istočasno postavil močne temelje za nadaljnjo vizijo združenja. 


Dogodki znotraj združenja so si sledili v takšni smeri, da sva jeseni 2020 Slovensko kozmetično združenje prevzele pod svoje okrilje  midve s stanovsko kolegico Nives Kolarič, obe kozmetičarki, obe članici združenja iz različnih koncev Slovenije. Ravno takšna zgodba pokaže svojo moč povezovanja. Zgodbo še danes nadaljujeva ponosno, trdno in dolgoročno saj meniva, da lahko takšno združenje katerega primarni cilj je razvoj, povezovanje in izobraževanje tako na poslovni, kot osebni poti prinesel kozmetičarkam ogromno plusov.

 

Zagotovo je povezovanje kozmetičarka in deljenje znanja, izkušenj in praks prava pot do večje rasti in ugleda kozmetične stroke kot take. Zato, kot sem že omenila, je združenje prava pot.

 

V kozmetičnem združenju se trudimo povabiti dermatologe, zdravnike in razne specialiste, za katere menimo, da bi lahko doprinesli znanje kozmetični stroki. Saj se na koncu koncev se vsi borimo za dobrobit stranke.

IZOBRAŽEVANJA

Ne predstavljam si danes kozmetičnega salona oziroma kozmetičarke, ki ne bi redno vlagala v svoje izobraževanje. Znanje je v kozmetiki je nuja in ne moreš si privoščiti, da bi obstal z znanjem na enem nivoju. Menim, da moraš vedno najti tisto iskro v sebi, ki sproži igrivost po iskanju novega znanja, da lahko to znanje prenesemo v svojo prakso. Seveda pa brez dnevnega praktičnega dela in odkrivanja po izboljšavah in rešitvah ne gre.

ZA KONEC

Vztrajnost in vztrajnost. Delo, ki ga opravljaš moraš opravljati zaradi dela samega, zaradi ljubezni do dela. Finančni cilj ne smejo biti na prvem mestu. Verjamem, da urejeno zasebno življenje, športni duh, osebna rast, ljubezen do samega sebe in vsakodnevna motivacija prinesejo kvalitetne rezultate dela tudi v kozmetičnem salonu.

 

Mogoče manjša anekdota. Pri strankah iz Anglije sem opazila lepo gesto, namreč kljub temu, da stranka plača za storitev, se vedno navdušeno zahvalijo za opravljeno storitev.
Iz tega bi se lahko Slovenci tudi kaj naučili. Jaz že uvajam to prakso. 🙂

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno