slavica bizjan

Dermanova
Dermanova
slavica-intervju1

KARKOLI DELAŠ, DELAJ Z LJUBEZNIJO

POVEJTE NAM NEKAJ O SEBI. KAKO SE JE ZAČELA VAŠA POT V KOZMETIKI?

Rada delam in ne znam počivati. Sem velik optimist in moj moto je: “Vsako zlo je za nekaj dobro”.

Lahko vam navedem primer: Delala sem v notranji trgovini do leta 1991. Po razpadu Jugoslavije in posledično izgube trga so nas kar nekaj uslužbencev poslali na Zavod za zaposlovanje. Nisem obupala, vedela pa sem, da si moram poiskati nekaj novega. Najbolj me je zanimala pedikura, a nisem vedela, kako naj pridem do tega.

Znanka mi je povedala, da gospa Milena Lorger organizira tečaj za pedikuro. Takoj sem se prijavila. Po končane tečaju nam je gospa Milena pomagala, da smo opravili izpit in pridobili obrtno dovoljenje. Hvala, gospa Milena.

Zavedela sem se, da mi to znanje ne bo dovolj za opravljanje tega poklica. Začela sem iskati nova znanja s tega področja. Najbližja pot je bila Nemčija. Redno sem obiskovala sejme s tega področja, si priskrbela ustrezno učno gradivo in se začela učiti. Včlanila sem se v njihovo društvo Zentralverband der Podlogen und Fusspfleger, še danes sem članica tega društva. Vedno sem dobivala informacije o novostih in ugodnostih pri seminarjih, ki sem jih obiskovala. Izvedela sem, kdo so proizvajalci preparatov in opreme. Tečaje so vodili znani podologi in poznanstva z njimi so mi veliko pomagala in mi pomagajo še danes.

Odprla sem salon za pedikuro. Bila sem zelo zadovoljna, ampak sem preveč delala in sem se zavedala, da bom izgorela, če bom tako nadaljevala.

Nekega dne, leta 1996 sem v reviji Beauty Forum, na njo sem bila naročena, prebrala članek o Jessici, o njeni negi naravnih nohtov, in da se bo v Nemčiji začelo izobraževanje o tem. Ker sem sama imela probleme pri odstranjevanju umetnih nohtov, sem se odločila, da grem na to izbraževanje. Na koncu izobraževanja je bil Master Class, ki ga je vodila Jessica. Po poznanstvu z njo in dogovoru sem prevzela distribucijo za Slovenijo in bivšo Jugoslavijo. Z možem sva odprla podjetje Bizjan@Co. d.o.o. Letos smo praznovali 25-letnico odprtja. Začetki so bili težki. Vsi, ki stopajo na to pot, vedo, kaj pomeni plasirati nove izdelke na tržišče, da se uveljavijo. Za nami so leta potovanj, edukacij, promocij in dokazovanja.

PONUDBA RAZNIH KOZMETIČNIH PROIZVODOV, APARATOV IN PREPARATOV, NI BILA TAKO OBŠIRNA, KO STE ZAČELI. KAKO STE PRIŠLI DO PODJETJA, KI JIH SEDAJ ZASTOPATE?

Prišel je trenutek, ko nam je postalo jasno, da ne smemo ostati pri enem dobavitelju, ampak moramo razširiti ponudbo.

Z možem sva redno odhajala na sejem v Dusseldorf, kjer sva navezava stike z vsemi dovabitelji, s katerimi sodelujemo. To so: Suda, Ionto Health@Beauty, 3TO, Greppmayr, Busch, Prontomed in Ocean Pharma.

Z njimi sodelujemo že precej dolgo in med nami so se stkale že prijateljske vezi.

KAKO SE JE ZAČELO PRI PEDIKURI S SPONKAMI 3TO?

Zanimale so me tudi sponke za korekcijo nohtov in trudila sem se, da bi jih pripeljala v Slovenijo. V Sloveniji so bile na voljo samo sponke BS. Jaz pa sem želela boljše, a lastnik te firme g. Sutor starejši mi ni dovolil dela z njimi, ker po stroki nisem podolog.

A nisem odnehala. In uspelo mi je pod pogojem, da grem na izobraževanje h gospe Ruth Kuba v Gegensburg. Bilo je leta 2005. Ponudbo sem z veseljem sprejela. Po končanem šolanju sem morala vaditi eno leto, da sem lahko šla opravljati izpit za edukatorja. Dobila sem licenco za Slovenijo in bivšo Jugoslavijo.

KAJ VAM POMENI NAZIV “PROFESIONALNA KOZMETIKA”?

Za mene so to izdelki, ki vseubjejo večjo koncentracijo aktivnih sestavin, jih uporabljajo izključno profesionalci in niso namenjeni za nego na domu.

KAKŠNA JE PO VAŠEM MNJENJU IZBIRA MATERIALOV ZA DELO V SALONU V SLOVENIJI?

Kljub temu, da je slovenski trg majhen, je ponudba zelo pestra. Na voljo so izdelki vseh priznanih proizvajalcev.

NA KAJ STE POZORNI, KO SE ODLOČATE ZA MATERIALE, S KATERIMI BOSTE DELALI IN SEVEDA, KAJ PRIPOROČATE KOZMETIČARKAM, PEDIKERKAM, NA KAJ NAJ BODO POZORNE PRI IZBIRI MATERIALOV IN APARATOV, ZA SVOJE DELO?

Vedno sem izbrala najboljše, priznane proizvajalce aparatov in kozmetike. Zato bi svetovala vsem, ki se ukvarjajo s pedikuro, naj ne gledajo samo na ceno, ampak na kvaliteto.

Pregovor pravi: “Če poceni kupiš, dvakrat kupiš.” Pri nakupu aparatov je zelo pomembo, da imajo zagotovljen servis z originalnimi rezervnimi deli.

Pri kozmetiki je pa drugače. Imamo Zdravstveno inšpekcijo, ki redno obiskuje dobavitelje in kontrolira sestavine, ki morajo biti v skladu z Zakonom o kozmetičnih izdelkih.

Pri izdelkih, ki se kupujejo preko tujih spletnih trgovin, pa ni nobenega nadzora. Slišala sem, da imajo največ problemov z nohti tiste stranke, ki jim urejajo nohte YouTube tečajnice.

Na izobraževanju

VAŠA POT NA ŠOLI – IZOBRAŽEVANJE?

Pred dvajsetimi leti me je gospa Anita Žmitek, direktorica Zavoda AI, povabila k sodelovanju. Z veseljem sem sprejela ponujeno vabilo. Vodila sem praktični pouk pri kozmetičnih tehnikih. Takrat so začeli uvajati program NPK pediker, maniker in druge. Poučevala sem na teh programih. V začetku sem poučevala nekaj generacij tudi na VIST-u.

Ker vsega nisem zmogla, zaradi mojih obveznosti do podjetja, sem poučevala samo še na NPK-pediker. Vsaka zgodba se enkrat konča. Tudi jaz sem sklenila, da je mojega pedagoškega dela konec.

Sam veš, Sandi, kako je v šoli. Za nekatere si preveč strog, nekaterim si všeč, drugim ne. To me ni motilo, trudila sem se, da bi bila čim bolj korektna do vseh. Vesela sem, ko me srečajo bivše učenke in rečejo:”Se me spomnite, vi ste me učili.” Seveda se ne moreš spomniti vseh, saj jih je bilo v vseh teh preteklih letih preveč, da bi se vse zapomnila.

Sedaj sem se odločila za individualne edukacije, in sicer za sanacijo vraščenih nohtov, glivičnih nohtov, nohtno protetiko in reševanje problematike, ki jo kandidatke potrebujejo za izpopolnjevanja znanja.

VAŠE MNENJE O DELU NA ČRNO?

Delo na črno se ne bo nikoli izkoreninilo, niti omejilo. Samo z uvebo NPK-ajev in priznanjem neformalno pridobljenega znanja so omogočili, da se ljudje izobražujejo. Mnogim je šolanje plačal Zavod za zaposlovanje, ne da bi od njih zahteval, da odprejo s.p. Veliko jih je prišlo, da se izobražujejo z izgovorom, da se izobražujejo za svoj hobi. Za to preverjanje imamo inšpekcije, pa naj se one ukvarjajo s tem. Imam veliko dela in se nima časa ukvarjati s tem vprašanjem.

KAJ MENITE O SODELOVANJU IN POVEZOVANJU KOZMETIČARK?

Sekcija kozmetikov se trudi in si prizadeva za to, kakšen odziv pa je, se vidi na kongresih. Pedikerji pa žal nimajo nobenega združenja, čeprav mislim, da bi bilo potrebno.

SODELOVANJE Z DERMATOLOGI IN NA SPLOŠNO Z ZDRAVNIKI, VAŠE MNENJE IN IZKUŠNJE?

Zdravniki in dermatologi gledajo zviška na nas. Nekoč sem bila na predavanju zdravnice specialistke za diabetike. Kazala je slike pacientov z amputacijami na stopalu s pojasnilom “zaradi napačnega dela pedikerja”. Zanima me, koliko je amputacij zaradi njihovega napačnega dela. Videla sem tudi veliko ponesrečenih operacij nohtov.

MORDA NAPOTEK MLADIM, KI STOPAJO NA KOZMETIČNO POT?

Svetovala bi, da karkoli delaš, delaj z ljubeznijo. Učiti se je treba celo življenje, se izpopolnjevati in truditi biti dober, če ne najboljši v svojem poklicu.

PROSTEGA ČASA VERJETNO NIMATE NA PRETEK, PA VENDAR S ČIM SI GA ZAPOLNITE?

Prostega časa nimam, če bi ga imela, ne bi vedela, kaj početi z njim. Vedno moram biti v akciji. Veliko veselje mi je ukvarjati se z mojimi vrtnicami in drugim cvetjem. Na vikendu imam moj mali arboretum. Veselijo me tudi moje tri mačke, ki težko čakajo, da pridem. Ko pa pridem, se me zelo razveselijo. V moji odsotnosti pa moja draga soseda prevzame skrb za njih.

VAŠ “RECEPT” ZA USPEŠNO POSLOVNO POT?

Recept za uspešno poslovno pot je: Samo delaj, živi s firmo in za njo.

NAM ZA KONEC ŠE ZAUPATE VAŠE NAČRTE ZA PRIHODNOST?

Glede na svoja leta kakšnih velikih načrtov nimam, lahko pa se zgodi, da se mi spet prižge kakšna žarnica.

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno