Eva Šuštaršič

Dermanova
Dermanova
Šuštaršič 1 Dermanova 79

Eva Šuštaršič, prva magistrica kozmetike iz svoje generacije

Magistrirala je z zanimivo in aktualno raziskavo o vplivu prehranskih navad na stanje kože in sestavo telesa. Skoraj ves čas študija kozmetike na dodiplomski in magistrski stopnji je delala v dermatološko-estetskih oz. estetsko kirurških ambulantah in klinikah, ob zaključku magistrskega študija pa se je odločila za nove izzive in zablestela kot osebna svetovalka za nego kože. Pri tem neizmerno uživa, saj s svojim bogatim, širokim in poglobljenim znanjem ter izkušnjami uspešno pomaga ljudem s težavami s kožo. V prostem času se ukvarja s plesom, kolesari, potuje in veliko časa preživi v naravi.

Ste najnovejša magistrica kozmetike, magistrirali ste prvi iz svoje generacije. Kaj vas je vodilo k odločitvi, da ste se vpisali na magistrski študij kozmetike, in kaj vas je motiviralo, da ste študij ob delu tudi kot prvi v generaciji zaključili?

Že od malih nog je bila kozmetika moja strast, zato sem se vpisala najprej v dodiplomski študij kozmetike na VIST-u. To, da bom postala magistrica kozmetike, pa sem se odločila že ob vpisu v prvi letnik fakultete. Želela sem pridobiti še več znanja, poglobiti in nadgraditi znanje iz dodiplomskega programa, ob tem pa sem vedela, da je še prostor za napredovanje. V kozmetiki so namreč vedno novosti, katere je potrebno spremljati, sploh, če želiš biti na tem področju dober.

Kakšne so bile vaše izkušnje na dodiplomskem in magistrskem študiju? Kako pomembno je pridobljeno znanje za vaše delo, kariero?

Na dodiplomskem kot tudi na magistrskem študiju sem pridobila zelo dobro kozmetično podlago, veliko širine na področju kozmetike in vsekakor zelo veliko sistematičnega znanja, ki mi zelo dobro služi na moji poklicni poti. Še vedno se večkrat vračam k zapiskom z različnih predavanj in vaj, ki so potekale v sklopu študija. In priznam, zelo velikokrat najdem odgovor ali pa vsaj usmeritev. Študij mi je vsekakor dal neko samozavest, da lahko delo opravljam najbolje in sem vedno ustrezno pripravljena. Raznolikost predmetnika obeh študijskih programov pa mi je omogočila možnost, da sem res dobro raziskala, katero področje me najbolj zanima in se vanj lahko usmerila, ter znanja, ki so potrebna za razumevanje novosti, pridobivanje novih specifičnih znanj in nadaljnji napredek na tem področju.

Dusseldorf, kjer sva navezava stike z vsemi dovabitelji, s katerimi sodelujemo. To so: Suda, Ionto Health@Beauty, 3TO, Greppmayr, Busch, Prontomed in Ocean Pharma.

Z njimi sodelujemo že precej dolgo in med nami so se stkale že prijateljske vezi.

Zelo veliko diplomiranih kozmetičark in magistric kozmetike uspešno deluje v dermatoloških, dermatološko-estetskih, estetsko-kirurških ambulantah in klinikah, vi pa ste s tem delom začeli že kmalu med dodiplomskim študijem. Kakšne so bile vaše izkušnje?

Tudi sama sem delala v dermatoloških, laserskih, estetsko-kirurških ambulantah in klinikah. Začela sem že kot študentka dodiplomskega študija, najprej v Dermatologiji Metke Adamič in nato v Kliniki Božikov, kjer sem delala vse do konca študija. To področje mi je bilo vedno blizu in mi predstavljalo nek izziv, ob tem pa sem pridobila zelo veliko izkušenj in poznanstev. Kot študentka sem najprej opravljala enostavnejša dela, nato pa postopoma zahtevnejše kozmetično-estetske storitve pri zahtevnejših problematikah, kot so microneedling, lasersko odstranjevanje dlak, radiofrekvenca obraza in telesa, kriolipoliza, lipomasaža (LPG), kislinski pilingi, Body FX itd.

Takoj po zaključku magistrskega študija ste postali osebna svetovalka za nego kože v podjetju Superskin.si. Zakaj ste se odločili za ta korak?

Res je, za ta korak sem se odločila, ker sem se želela preizkusiti še na področju trženja kozmetičnih izdelkov. Tako svet kozmetike sedaj gledam s strani uporabnika in mu poskušam kar se da olajšati izbiro pri iskanju najbolj primernih izdelkov oz. pri sestavi optimalne rutine nege kože. To vedno poteka personalizirano, saj je vsaka koža drugačna in potrebuje samosvoje izdelke. Moja svetovanja potekajo po naročilu osebno v showroomu podjetja v Ljubljani ali preko video klica. Moja prednost je, da zaradi vseh znanj in izkušenj lahko presodim, ali za nekoga zadostujejo le določeni kozmetični izdelki ali potrebuje kozmetično oz. dermatološko obravnavo pri specialistu. Menim, da sem se v tej vlogi resnično našla in zato v njej zelo uživam.

Zakaj ste se odločili za ta poklic in kaj vam pri delu predstavlja največje zadovoljstvo?

Razlog zakaj sem se odločila za ta poklic je pomoč ljudem pri dvigu njihove samozavesti, saj stanje naše kože lahko zelo vpliva na naše počutje in duševno zdravje pa tudi na zdravje nasploh. Tudi sama sem imela v preteklosti veliko težav s kožo, borila sem se z aknami, ob tem pa sem imela nenehne izbruhe atopijskega dermatitisa, kar mi je s pomočjo ustrezne kozmetike in dermatologije uspelo rešiti. Zato želim tudi sama drugim pomagati in jih usmeriti v pravo smer. Največje zadovoljstvo mi tako prestavljajo posamezniki, katerim sem uspešno pomagala pri vzpostavitvi ustrezne nege kože, rešila težave zaradi napačne uporabe izdelkov, neprimernih navad, ki vplivajo na stanje kože, ali pa ji preprosto usmerila k ustreznem specialistu.

V vašem magistrskem delu ste raziskovali vpliv prehranskih načinov na stanje kože in sestave telesa. Zelo zanimiva tema. Kakšne pa so bile ugotovitve in kaj priporočate glede tega?

V sklopu svoje magistrske naloge sem izvedla pilotno študijo, ki je pokazala, da med vsejedkami, vegetarijankami in vegankami ni bilo večjih razlik v stanju in sestavi kože in telesa, so pa bile opazne razlike v boljši elastičnosti kože vsejedk v primerjavi z vegetarijankami in vegankami. To nakazuje, da bi se lahko pri večjem številu vključenih prostovoljk razlike v prid vsejedkam pokazale tudi pri drugih parametrih, kajti čeprav sem raziskavo izvedla na 48 prostovljkah, je to število zaradi interpersonalne variabilnosti vseeno premajhno, da bi se pokazale statistično značilne razlike.  Vsekakor je pri vegetarijanstvu in predvsem veganstvu potrebno skrbno načrtovanje jedilnika za zagotovitev ustreznih vnosov vseh mikro in makrohranil. Več študij ugotavlja zdravstvene koristi, povezane z vegetarijansko in vegansko prehrano, kot je nižja stopnja bolezni srca in ožilja, raka debelega črevesa in danke, debelosti in sladkorne bolezni. Po drugi strani pa lahko neustrezno načrtovana vegetarijanska oz. veganska prehrana privede do pomanjkanja ključnih mikro- in makrohranil. Večjo pozornost je zato potrebno nameniti zadostnemu vnosu vitamina B12, cinka, železa, selena, kalcija, dolgoverižnih ω-3 maščobnih kislin in beljakovin. Pri prehrani vsejedcev pa je potrebno paziti predvsem, da ne zaužijemo prevelikih količin zlasti rdečega mesa ter nasičenih maščob. No, na uravnotežen vnos potrebnih hranil je potrebno paziti v vsakem primeru, tudi če se prehranjujemo »normalno« oz. se ne držimo nobene diete.

V prostem času se Eva Šuštaršič ukvarja s plesom, kolesari, potuje in veliko časa preživi v naravi.

In kako je potekala ta raziskava?

Raziskava je potekala med decembrom 2022 in aprilom 2023. Izbrala sem 48 prostovoljk, starih med 30 in 45 let, ki sledijo veganskemu ali vegetarijanskemu načinu prehranjevanja ali so vsejedke. Na notranji strani podlakti sem jim z aparaturo Cortex DermaLab Combo merila elastičnost, vlažnost, transepidermalno izgubo vode, debelino in gostoto dermisa. S pridobljenimi podatki sem primerjala sestavo in stanje kože med skupinami prostovoljk. Z analizo njihovega telesa z bioelektrično impedančno spektroskopijo (BIS) pa sem ugotavljala razlike v sestavi telesa glede deleža maščobe, puste telesne mase, faznega kota idr. ter indeksom telesne mase ob upoštevanju fizične dejavnosti teh treh skupin.

Raziskovalno delo je pomemben del magistrskega študija kozmetike, čeprav se večina študentk po zaključku študija ne ukvarja neposredno z raziskavami. Menite, da so te vsebine in samo raziskovalno delo med študijem kljub temu pomembno?

Absolutno, mislim, da je raziskovalno delo v sklopu študija ključno za napredek vsakega posameznika oz. študenta, saj navaja na sistematično premišljeno delo od analize stanja do definiranja ciljev, načrtovanja ob upoštevanju različnih vidikov in možnosti, izvedbe in kritičnega vrednotenja rezultatov. Če se zavedamo ali ne, v kozmetiki to počnemo kar naprej; vedno raziskujemo kaj nekomu ustreza, kaj ne, kaj bi lahko nadgradili, poenostavili ali pa samo preprosto primerjali. Študij nam v tem smislu da pomembne napotke in usmeritve, kako se neke raziskave ustrezno lotiti, pa tudi če se na primer samo odločamo katera vlažilna krema nam najbolj ustreza.

Kako gledate na stanje kozmetike v Sloveniji? Opažate morda kakšne vrzeli, pomanjkljivosti na področju dela in izobraževanja v kozmetiki? Kaj menite o kratkih tečajih (ki jih izvajajo izvajalci brez ustrezne formalne izobrazbe s področja) in nazivih, ki jih nekateri podeljujejo na podlagi teh tečajev?

Po mojem mnenju je kozmetika v Sloveniji nekako še vedno sivo področje. Marsikdo ne ve, kakšna je pravzaprav razlika med kozmetičnimi tehnicami, višjimi kozmetičarkami, diplomiranimi kozmetičarkami in magistricami kozmetike, zato lahko hitro pride do zamenjave nazivov. Vsaka višja stopnja izobrazba predstavlja še več poglobljenega znanja in kompetenc, vendar pa regulativa zaenkrat izvajalcev storitev ne diferencira glede na izobrazbo oz. znanja. Še več, celo z zahtevnejšimi kozmetičnimi storitvami se ukvarjajo mnogi, ki nimajo nikakršne izobrazbe s tega področja, le morda kakšne kratke tečaje. Znano je, da manj ko človek ve, več si upa – in povzroči več škode kot koristi, včasih povzroči tudi trajne posledice.

Nemalokrat prihaja tudi do zavajanja potrošnikov z izmišljenimi zavajajočimi nazivi, ki nimajo nikakršne realne osnove dejanski izobrazbi in znanju, morda pridobljeni le z nekajurnim tečajem. Vsekakor upam, da bodo v prihodnosti postavljene bolj jasne meje in se bo tako zagotovila večja kakovost oz. varnost pri izvajanju kozmetičnih storitev.

Kako vidite perspektivo kozmetike?

Kozmetika zame ni zgolj površinska skrb za videz, ampak je povezana z globljim občutkom samospoštovanja in ljubezni do samega sebe. Ta odraža moje notranje zadovoljstvo in je del mojega vsak dana. Srečna sem, da je moj poklic pravzaprav moj hobi in da lahko svoje znanje o kozmetiki delim z drugimi. Ob tem pa poudarjam, da ne verjamem v popolnost. S kozmetiko želim doseči zdrav videz in poudariti le lastno lepoto posameznika, ne pa dosegati idealov lepote, ki jih določa družba.

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno