Vraščen noht – uspešna sanacija

Dermanova
Dermanova
monika sadar 79-1

STROKOVNJAKI!PREDSTAVIJO!

Monika Sadar, avtorica, diplomirana kozmetičarka, absolventka doktorskega študija iz zdravstva

V svetu nege stopal se nenehno razvijajo nove tehnike in metode, ki pomagajo reševati različne težave, s katerimi se soočajo posamezniki. Ena od bolj kompleksnih težav, kjer potrebujemo pedikerke in podologinje veliko znanja, je vraščen noht. Vendar pa je kakovostne literature v slovenščini na temo vraščenega nohta zelo malo

Zakaj je pomembno poznati pravilne tehnike saniranja vraščenih nohtov?

Vraščeni nohti so težava, s katero se sreča kar velik odstotek naših strank vsaj enkrat v življenju. Gre za pritisk nohta v kožo obnohtnega kanala. Zaradi specifike kože na tem območju, ki je tanjša in bolj občutljiva, kot drugje na stopalu in zaradi trdote nohta ter velikih pritiskov, saj stopala nosijo celotno težo telesa, zelo hitro pride do poškodbe kože in rane v obnohtnem kanalu. Dolgotrajna rana in vnetje ni samo zelo boleča izkušnja, ampak lahko vodi tudi v različne težave, kot so brazgotinjenje mesta, razjede, izguba prekrvitve v stopalu, odmiranje tkiva in posledično amputacije. Resnejše okužbe lahko vodijo v celulitis in osteomielitis. Še posebej so tukaj ranljivi sladkorni bolniki. Zato je pomembno, da poznamo različne tehnike saniranja in da jih izberemo ob pravem trenutku. To pa lahko storimo le, če dobro poznamo teorijo, ki jo obogatimo s svojimi praktičnimi izkušnjami. Pomembno je tudi, da se zavedamo svojih kompetenc in takrat, ko je to zahtevano, stranko pošljemo k zdravniku.

Trajno saniranje vraščenih nohtov

Ko pomislimo na trajno saniranje vraščenih nohtov, pedikerke in kozmetičarke najpogosteje pomislimo na medicinske sponke. Na tržišču obstaja cela paleta najrazličnejših medicinskih sponk, ki imajo sicer podobno delovanje – vlečejo noht iz obnohtnega kanala, pa vendar se razlikujejo po tem, kdaj jih je dobro uporabiti.

Medicinske sponke se v grobem delijo v tri skupine: 1. lepilne sponke, 2. enodelne sponke, 3. dvodelne in trodelne sponke, ki smo jih uvrstili v isto skupino, ker so si po delovanju in nameščanju precej podobne, razlika je le v tem, da imajo trodelne sponke najpogosteje na sredini zanko, medtem ko pri dvodelnih pritisk povečujemo pri nameščanju že s samo sponko.

Lepilne sponke so še posebej primerne za začetnike, saj je nameščanje dokaj enostavno. Primerne so tudi pri sladkornih bolnikih, saj sponka ne posega v obnohtni kanal, kjer bi lahko pritiskala na tkivo ali povzročala hiperkeratoze. Imajo pa prav zaradi tega manjši učinek kot npr. trodelne sponke, saj je vlek nohta iz obnohtnega kanala manjši, zato jih nameščamo na blažje oblike vraščenosti. Take sponke so npr. BS sponke in Podofix. Sem smo uvrstili tudi COMBIped, ki je sicer kombinirana sponka, saj se na eni strani zatika v obnohtni kanal, na drugi strani pa lepi ter Onyfix, kjer se »sponko« naredi iz posebne mase.

Enodelne sponke so npr. Fraser in Godlstadt, kjer se sponko oblikuje in potem celo namesti na noht, s tem da se krake sponk namesti za rob nohta.

Dvodelne in trodelne sponke pa veljajo za zlati standard trajnega saniranja vraščenih nohtov. Poznamo različne sisteme, kot so ORa, Ortogrip, SSO4U, VHO in 3TO. V Sloveniji se najpogosteje uporablja prav slednja. 3TO sponka je trodelna sponka, sestavljena iz dveh krakov, ki se jih zatakne za rob nohta in zanke, s pomočjo katere dovajamo pritisk pri nameščanju. Dobra stran takih sponk je, da jih lahko prestavljamo, menjamo samo zanko in ne celotne sponke, kar je cenovno bolj ugodno, in da lahko boljše kontroliramo pritisk. Sama terapija običajno traja 12 mesecev, odvisno od stopnje zakrivljenosti, debeline nohta in tudi hitrosti rasti samega nohta.

Priročnik o vraščenih nohtih

Priročnik, prvi te vrste v slovenskem jeziku, je zasnovan posebej za strokovnjake na področju pedikure in podologije. V njem so predstavljene različne tehnike sanacije, ki jih uporabljajo izkušeni nemški podologi, npr. ortoniksija oz. medicinske sponke, ki smo jo na kratko opisali zgoraj, tamponiranje, taping. Raznolikost in učinkovitost teh tehnik bodo nedvomno pripomogle k izboljšanju rezultatov terapevtskih posegov pri vraščenih nohtih.

Med ključnimi vsebinami priročnika so podrobne informacije o anatomiji stopala, natančna definicija vraščenega nohta, faze vraščanja ter uporaba specializiranih instrumentov za sanacijo. Ne glede na to, ali ste izkušena pedikerka ali mlada podologinja, je ta priročnik nepogrešljiv pripomoček na vaši delovni poti. S svojo celovitostjo in natančnostjo bo zagotovo pripomogel k dvigu standardov nege stopal in posledično izboljšal zadovoljstvo strank.

Za vse, ki želite nadgraditi svoje znanje in se uspešno spopasti z izzivi vraščenih nohtov, je ta priročnik neprecenljiv vir informacij. Ne dovolite, da bi se vaše strokovno znanje zastaralo – s tem priročnikom boste vedno korak pred konkurenco in zagotovili najboljšo možno nego stopal svojim strankam. Pridobite svoj izvod že danes in dvignite svoje delo na novo raven.

Svoj izvod lahko naročite na: 

www.skinstetika.si/trgovina

Za vsa vprašanja lahko pišete na: 

info@nogoped.si.

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno