UPOŠTEVANJE SLADKORNE BOLEZNI PRI IZVAJANJU PEDIKURE

Dermanova
Dermanova
simona pikl 79 članek1

STROKOVNJAKI!PREDSTAVIJO!

Skrb za stopala je pomembna prioriteta za stranko s sladkorno boleznijo tipa 2, žal pa diabetik ne bi smel stopiti v kateri koli salon in opraviti pedikure. Zakaj?

Ker diabetiki trpijo zaradi številnih kompleksnih težav, zaradi katerih so stopala bolj dovzetna za poškodbe in okužbe.

Le malo zdravstvenih stanj je tako endemičnih kot sladkorna bolezen. Več kot 540 milijonov odraslih na svetu živi s sladkorno boleznijo, kar pomeni, da več kot 10 % svetovnega prebivalstva živi s tem stanjem.

 

KAJ JE DIABETES MELLITUS?

Sladkorna bolezen, bolj uradno imenovana diabetes mellitus, je kronično presnovno stanje, ki je povezano s povišanim krvnim sladkorjem. To kronično zvišanje krvnega sladkorja je povezano z oslabljeno proizvodnjo ali odzivom na inzulin.

Pri nekaterih ljudeh je vzrok za pomanjkanje inzulina posledica tega, da trebušna slinavka ne proizvaja inzulina, pri drugih pa je inzulin pravilno proizveden, vendar se celice nanj ne odzivajo.

Obstajajo trije glavni tipi sladkorne bolezni: sladkorna bolezen tipa 1 (nezmožnost telesa za proizvodnjo inzulina, imenovana juvenilni pojav), tip 2 (postopen pojav inzulinske rezistence, imenovana tudi pojav odrasle osebe) in gestacijska (začasno oslabljen odziv inzulina med nosečnostjo).

 

SIMPTOMI SLADKORNE BOLEZNI

Ne glede na vrsto sladkorne bolezni so simptomi zelo podobni in vključujejo prekomerno žejo, pogosto uriniranje, utrujenost in pretirano lakoto. Ko bolezen napreduje, začnejo učinkovati sistemski učinki povišanega krvnega sladkorja.

Kronično zvišanje krvnega sladkorja lahko povzroči oksidacijo krvnega sladkorja, ki ustvarja proste radikale, imenovane napredna glikacijska končna telesa (AGE), ki povzročajo vnetje in lepljivost kolagenskih vlaken in krvnih žil.

Sčasoma to vnetje kolagena prizadene majhne krvne žile, ki oskrbujejo oči, ledvice in periferne živce. Od teh je diabetična periferna nevropatija najpogostejša in prizadene 1 od 4 diabetikov.

 

SKRBI DIABETIČNE NEVROPATIJE

Diabetična periferna nevropatija (DPN) se kaže kot mravljinčenje, otrplost ali pekoč občutek v nogah in rokah. DPN se začne na konicah prstov in nadaljuje po stopalu navzgor.

Vsaka otrplost stopal lahko vpliva na sposobnost občutka temperature, bolečine ali drugih običajnih zaščitnih občutkov. To pomeni, da je ureznina ali poškodba stopala pri diabetiku z nevropatijo zelo zaskrbljujoča.

Okužbe, upočasnjeno celjenje in morebitno tveganje za amputacijo so največja skrb pri diabetični periferni nevropatiji. Ta tveganja so razlog, zakaj je nega, ki je zagotovljena diabetikom med storitvijo pedikure, zelo pomembna.

 

DIABETIČNA PEDIKURA

Kljub tem tveganjem lahko (in bi morali) diabetiki redno hoditi na pedikuro, da ohranijo zdravje stopal in preprečijo prihodnje težave s kožo. Ključno je zagotavljanje prave storitve z uporabo izdelkov, varnih za diabetike. 

Spodaj je nekaj nasvetov, ki si jih morate zapomniti, ko se obrnete na svojo diabetično stranko:

 

  1. Pedikuro vedno začnite s popolno analizo kože, da poiščete morebitne poškodbe kože ali okužbe. Posvetovanje s stranko je pomembno pred kakršno koli storitvijo, še posebej, če je sladkorna bolezen. Postavite vprašanje in opazujte stopala.
  2. Izogibajte se predolgemu namakanju nog in uporabljajte samo mlačno vodo. Omejite čas namakanja na 3-5 minut v mlačni (ne vroči) vodi in uporabite nežen izdelek za namakanje nog. Izberite izdelke z uravnoteženim pH, da zaščitite naravno bariero kože. Footlogix Foot Soak je formula z uravnoteženim pH, ki nežno očisti, vlaži, mehča in pripravi kožo na pedikuro. Foot Soak deluje protimikrobno in vsebuje UREO ter med namakanjem ne dehidrira kože.
  3. Noge dobro osušite, še posebej med prsti.
  4. Previdno strizite nohte in jih držite kvadratne
  5. Izogibajte se potiskanju obnohtne kožice nazaj ali obrezovanju obnohtne kožice
  6. Prav tako se izogibajte rezanju kože na peti, raje uporabite dobro pilo za pete. Footlogix Callus Softner zmehča kožo, da jo lahko z Footlogix Stainless Steel pilo nežno in varno odstranite.
  7. Uporabljajte izdelke na osnovi UREE, kot je formula za zelo suho kožo Footlogix Very dry Skin. Idealen je za diabetike in starejše, pa tudi za ljudi z atopijskim dermatitisom in občutljivo kožo. Vlaženje je izredno pomembno za zaščito suhih, hrapavih in luskastih diabetičnih stopal pred težavami s kožo.
  8. Ne dovolite stranki, da odide, ne da bi se pogovorili o domači negi. Dosledna domača nega ne ščiti samo stopal pred okužbo, temveč stranki omogoča tudi spremljanje pomembnih sprememb, kot so noht na nogi ali kožne spremembe ali nove glivične okužbe, ki lahko povzročijo večje zaplete, če jih ne zdravimo takoj.

Zagotavljanje edinstvene izkušnje diabetikom lahko okrepi zaupanje v vaše storitve in poveča vašo bazo priporočil.

Prvi korak je poglobljeno razumevanje tega kroničnega stanja in povezanih tveganj.

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno