UČENJE NA DALJAVO

Dermanova
Dermanova
akademija - učenje na daljavo1

STROKOVNJAKI!PREDSTAVIJO!

UČENJE MANIKIRE NA DALJAVO - ali je učinkovito?

V zadnjem letu smo opazili vsesplošen trend učenja s spleta. Učenje na daljavo je potekalo v obliki videokonferenc ter kratkih videoposnetkov na Facebooku, Instagramu in YouTube-u. Lahko rečemo, da skorajda ni teme, ki je ne bi nekdo prikazoval – pa naj je to kuhanje slastnih jedi, kako hitreje zložiti perilo ali celo pravilni način obrezovanje drevja. Bilo je obdobje, ko se je skoraj ves svet učil iz udobja svojega doma.

Ker so nekateri posnetki res zanimivi in praktični, si jih z veseljem ogledamo. In tako se lahko naučimo kar nekaj trikov. Še zlasti ženske smo navdušene, ko gledamo posnetke nohtnih mojstric, ki rišejo zapletene in osupljive dizajne, ali podaljšajo nohte v odbite in drzne oblike. Na posnetku so stvari videti tako preproste, ampak ali so res?

Dolgoletne izkušnje v nohtni industriji nam kažejo, da je za dober končni izdelek ključno dvoje: kakovostno znanje in veliko vaje. Manikerke lahko na spletu najdejo praktično neomejeno število novih idej in zanimivih Nail Art dizajnov ter navodil, kako podaljšati nohte. V teoriji izgleda učenje manikire na daljavo super ideja. Vendar se stvar hitro zalomi.

Prednosti in slabosti učenja manikire na daljavo

Kot smo že omenili, je vsesplošna situacija v zadnjem letu zahtevala učenje na daljavo. Zaradi tehnološkega napredka je takšen pristop učenja v tem obdobju postal priljubljena alternativa, saj je zmanjšal stroške transporta, časa, ki ga potrebujemo za obisk oddaljene lokacije, kjer izobraževanje morda poteka ter omogočil obisk več osebam, ki so se izobraževanja lahko udeležile. Poleg tega se lahko določeno teoretično znanje preda v obliki predavanja, ki bi ga v podobni obliki izvedli, če bi izobraževanje potekalo v živo.

Kljub vsem tem prednostim ne moremo trditi, da le-te odtehtajo koristi učenja v živo. Vzemimo samo za primer učenje z videoposnetkov.

Nevarnost nastopi takrat, ko takšne posnetke vidijo začetniki brez osnovnega predznanja o nohtih. Posnetki marsikoga navdušijo in želijo tudi sami preizkusiti. Posnetki so pogosto zmontirani tako, da prikažejo samo določene korake postopka, pri nekaterih se je celo pospešila hitrost, da je prikaz bolj tekoč in hitrejši.

Posnetke včasih delijo izkušeni nohtni tehniki, ki se posvečajo bolj nadgradnji kot osnovam. In ker izpod njihovih rok izgleda vse lahkotno in nezahtevno, nekateri zmotno mislijo, da je res tako. Posnetki večinoma trajajo le nekaj minut in se v veliki večini ne posvečajo predpripravi, strukturi nohta ali razlagi, na kaj moramo biti pozorni pri posameznih nohtih. Deformacije, bolezni nohtov, preopiljeni nohti in še kaj hujšega neizkušenemu očesu kaj hitro uide.

Na portalu YouTube smo si ogledali posnetek z milijon ogledov, v katerem nohtna dizajnerka v pičlih 10 minutah pokaže, kako podaljšati noht. Pri tem pa ne omeni stresne točke oz. kako pravilno zgradimo stresno točko, zakaj je pomembna c-linija in ravnotežje nohta za daljšo obstojnost, kakšne naj bodo stene nohta, da se nohti ne zacesnejo ali zalomijo ob strani, zakaj se z umetno maso ne smemo dotakniti kožice. Vse te stvari so osnove, ki jih neizučene manikerke morajo do podrobnosti poznati, saj sicer lahko svojim potencialnim strankam povzročijo veliko škode na nohtih, v nekaterih primerih tudi dolgotrajne posledice v obliki poškodb in alergij.

V osnovi je že najpomembneje, kako pripravimo naravni noht, kako ga spilimo, prilagodimo šablono ali plastično konico, da se popolnoma prilega naravnemu nohtu, saj v nasprotnem primeru tvegamo nastanek zračnega mehurčka in posledično celo infekcijo. Seveda je takšen noht slabše obstojen (se hitreje zlomi ali odstopi). To je nekako tako, kot da bi začeli graditi hišo brez pravih temeljev. Za dolgo obstojnost nohta je pomembno pravo ravnotežje, ki je odvisno od dolžine tako naravnega kot tudi podaljšanega nohta, debeline nanosa umetne mase na konici ob stenah in ob kožici. To je le nekaj osnovnih pravil fizike, ki jih je treba upoštevati pri podaljševanju nohtov, da so le-ti obstojnejši in predvsem estetskega videza, saj je smisel modeliranja nohtov v tem, da izboljšamo njihov izgled. Nikakor ni sprejemljivo, da se že na daleč vidi, da je noht umetno podaljšan, ker je debel in širok, lopatast ali celo valovit po površini.

Tale opis človeka kar malo strezni. Seveda ne želimo reči, da je učenje na daljavo v vseh primerih slabo. Na ta način se lahko naučimo nekaj novega ali nadgradimo in razširimo svoje znanje.

Vendar začetnikom vsekakor polagamo na srce, da naj si najprej pridobijo ustrezno znanje pri priznanih strokovnjakih predvsem v obliki tečajev in delavnic. Tako bodo iz prve roke dobili kakovostne in natančne napotke za delo. Z dobro osnovo bo namreč nadgradnja znanja stekla veliko lažje. Pomembno je, da se bodoče manikerke na začetku svoje poklicne poti odločijo za kakovostno izobraževanje, ki jim bo omogočilo najboljše izhodišče za uspeh. V Akademiji Studio Lepota za bodoče manikerke organiziramo usposabljanje NPK Maniker, kjer vam obsežno teorijo predstavimo na zgoščen in pregleden način. S poudarkom na praktičnem pouku in vajah vas pripravimo na samostojno delo v salonu.

Organiziramo tudi Celovite tečaje podaljševanja nohtov, osnovne in nadaljevalne tečaje ter raznolike enodnevne delavnice, ki so prilagojeni kot nadgradnja osnovnemu znanju in se na njih posvetimo specializiranim tehnikam urejanja in oblikovanja nohtov.

 

BESEDILO: MOJCA JANEŽIČ

Akademija studio lepota d.o.o.

->   Akademija Studio Lepota
->   info@lepota.info
-> 02 843 00 68

->  041 754 794

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno