PREVENTIVA IN USTNA HIGIENA

Dermanova
Dermanova
ristenka 2

STROKOVNJAKI!PREDSTAVIJO!

Ustno zdravje je neločljiv del splošnega zdravja in pomembno prispeva k višji kakovosti življenja, zato je ena od najpomembnejših nalog, ki jih ima zobozdravnik, preventiva bolezni ustne votline.

Dosežemo jo s pravilno ustno higieno, ter s tem ohranimo zdrave zobe in obzobna tkiva. Da preverimo zdravje zob in obzobnih tkiv, priporočam redne stomatološke preglede, minimalno na vsakih šest mesecev, obvezno pa na eno leto. Takrat posebno pozornost namenimo začetnim karioznim spremembam, dotrajanim zalivkam, prisotnosti zobnega kamna, vnetju obzobnih tkiv, ter ostalim spremembam mehkih tkiv v ustih.

Povečano nabiranje plaka povezujemo s povečanim vnosom hrane, ki vsebuje ogljikove hidrate (rafiniran sladkor in živila, ki vsebujejo škrob). Vse to je hrana za bakterije, ki posledično proizvajajo kislino, le-ta pa napade zobno sklenino in povzroča karies. Zato je najučinkovitejše sredstvo za preprečevanje nastanka kariesa, ki je ena izmed najpogostejših bolezni v ustni votlini in seveda za preprečevanja vnetja obzobnih tkiv, zagotovo vsakodnevno umivanje zob, s pripomočki in zobno pasto, ki vsebuje fluoride.

Nabiranje plaka, prav tako povezujemo z nastankom vnetja dlesni, ki nabreknejo, pordijo in ob dotiku ali med ščetkanjem zob hitro zakrvavijo.  Plak oziroma bakterijski biofilm, ter ostanke hrane, lahko v večji količini celo začutimo z jezikom, saj imamo po daljšem času neumitih zob t.i. občutek puhastih zob.  Ključ do učinkovitega odstranjevanja plaka oziroma zobnih oblog, je torej v nežnem ščetkanje zob.

Pacienti me velikokrat sprašujejo, katero zobno ščetko priporočam – klasično ali električno? Dejstvo je, da je klasična zobna ščetka lahko enako učinkovita kot električna, če smo seveda vešči pravilne tehnike umivanja zob. Pri obeh pa seveda veljajo enaka pravila, klasične zobne ščetke menjamo na vsaka dva do tri mesece, prav tako kot zamenjamo nastavke pri električnih zobnih ščetkah. 

Zobe si s klasično zobno ščetko umivamo dvakrat dnevno z manjšimi, nežnimi krožnimi gibi pod kotom 45 stopinj, kar pomeni, da so ščetine obrnjene proti dlesnim. Na ta način dlesni med samim ščetkanjem zob tudi blago masiramo. Pri ščetkanju je pomembno, da se izogibamo vodoravnim gibom. Posebno pozornost pri čiščenju zob moramo nameniti zobom, ki niso izrasli v ravni vrsti (tesno stanje, delno izrasli zobje, zasukani, nagnjeni zobje…), v tem primeru se lahko uporabljajo tudi majhne čopaste ščetke.

Pri nošenju ortodontskih aparatov morajo biti pacienti posebej natančni in motivirani, da je čas trajanja ustne higiene  daljši. Če imajo pacienti v ustih protetične izdelke in implantante, veljajo enaka pravila, vendar je potrebno biti še bolj natančen in dosleden, saj je  trajnostna doba protetičnih rehabilitacij odvisna od zdravja obzobnih tkiv.  Pacienti, ki imajo mostičke, morajo čistit tudi člene med nosilci mostičkov, s pomočjo medzobne ščetke in specialno dizajniranje zobne nitke za mostičke. Za čiščenje totalne in delne proteze lahko pacienti uporabljajo mehko ščetko ali ščetko, ki je posebej oblikovana za čiščenje protez, s pomočjo milnice. Poleg milnice za čiščenje zobnih protez lahko pacienti uporabljajo tudi tablet za čiščenje, ki imajo antibakterijski učinek, ter pomagajo pri čiščenju plaka in madežev s protez.

V kolikor se odločimo za opravljanje zobne ustne higiene z električno zobno ščetko, lahko izbiramo med naslednjimi vrstami električnih zobnih ščetk: rotacijsko-oscilacijske, vibracijske oziroma sonične in ultrazvočne, ki se med seboj razlikujejo po načinu delovanja. Kakovostnejše električne zobne ščetke imajo senzor z zvočnim ali vidnim signalom, ki nas opozori, da ščetkamo premočno. Istočasno pa električna zobna ščetka samodejno zniža število vrtljajev oz. gibov, kar prepreči nastanek poškodb. Električno zobno ščetko lahko uporabljajo tako otroci kot odrasli, predvsem pa tisti, ki težko najdejo motivacijo za temeljito čiščenje zob. Vsekakor je priporočljiva predvsem v primerih,  ko oseba sama ne more zadostno očistiti svojih zob, bodisi zaradi  okrnjene fino motorike ali kakšnih drugih zdravstvenih razlogov.

Glavna razlika med klasično in električno zobno ščetko je predvsem v tem, da morate s klasično zobno ščetko delo opraviti sami, vaši rezultati pa bodo odvisni od tega, kako dobra je vaša tehnika ščetkanja. Pri električni zobni ščetki, pa je bolj pomembno, da ščetki pustite, da opravi svoje delo, medtem ko jo ciljno usmerjate na vsa prava mesta.

Da povzamem, ne glede na to, za katero zobno ščetko se odločite, klasično ali električno, najboljša je predvsem tista, ki jo redno, predvsem pa pravilno uporabljamo dvakrat na dan, minimalno dve minuti. Z nepravilno uporabo katerekoli izmed ščetk, si lahko tako otroci kot odrasli naredimo veliko škode. Največ škode si lahko povzročimo ob nepravilni uporabi klasične zobne ščetke s trdimi ščetinami. V takšnem primeru lahko pride do poškodb zobne sklenine, odmikanja dlesni od zoba in razgaljene zobne korenine. Pravilna uporaba navadne zobne ščetke, je torej izjemno pomembna, tako kot njena sestava. Uporabljati je potrebno takšno klasično zobno ščetko, s čim več zaobljenimi ščetinami, ki so mehke.

 

Potrebno se je zavedati, da se ščetkanje zob začne že z izrastkom prvega mlečnega zobka. Poleg pravilne izbire zobne ščetke so mamice velikokrat v skrbeh, katera zobna pasta je primerna za otroke različnih starostnih skupin, ter v kakšni količini jo dozirati. Za otroke v starosti do 6. leta, damo toliko zobne paste, kot je veliko zrno graha. Za otroke, starejše od 6 let, ter odrasle osebe se priporoča nanos 1-2 cm zobne. Glede na starost je seveda tudi priporočena naslednja vsebnost fluoridov v zobni pasti: od 5. meseca do 2. leta, 500 ppm fluoridov enkrat na dan; od 2. do 6. leta, 1000 ppm fluoridov (+) dvakrat na dan in nad 6. letom, 1450 ppm fluoridov dvakrat na dan. Pri ščetkanju zob moramo otroke motivirati, jim pomagati pri razvijanju spretnosti, vztrajnosti in veščin. Usmerjati jih moramo v sistematično in čimbolj natančno ščetkanje vseh zob in vseh petih zobnih površin. Potrebno se je zavedati, da navade, ki jih pridobimo v času otroštva, lažje ohranimo skozi življenje, zato je v otroštvu ključna dosledna skrb za ustno zdravje, tako v okviru zobozdravstvene vzgoje in preventive (v vrtcih in šolah), kot seveda primarno tudi doma. Pomembno je, da starši pomagajo otrokom pri izvajanju ustne higiene vse do nekje 10 leta starosti.

 

Zelo pomembno fazo pri izvajanju ustne higiene predstavlja tudi čiščenje medzobnih  prostorov, z  uporabo medzobne ščetkice, ter zobne nitke za zelo tesne medzobne prostore. Interdentalno čiščenje je zelo pomembno, ne samo zaradi znižanja incidencije kariesa in gingivitisa, temveč tudi zaradi izboljšanja celotne oralne higiene. Obstajajo različne velikosti interdentalnih ščetkic, odvisno od velikosti medzobnih prostorov. Po ščetkanju zob, usta ne spiramo z vodo.

Uporaba  strgala za jezik omogoča odstranjevanje nakopičenih bakterij s površine jezika, ki so glavni vzrok za slab ustni zadah pri zdravem parodontalnem tkivu. V primeru prisotnosti zobnega kamna je potrebno, s pomočjo ultrazvoka, opraviti profesionalno čiščenje trdih in mehkih zobnih oblog, ki se nahajajo nad in pod nivojem dlesni. Če so prisotna zabarvanja zob, zaradi kajenja, kave, vina ali čaja,  zobe peskamo z modernim peskalnikom, ki ne poškoduje zob, nato spoliramo s profesionalno pasto in ščetkico, da so zobne površine gladke in sijajne.

V podporo dobremu, vsakodnevnemu režimu ustnega zdravja je pomembno, da pazite na svojo prehrano. Omejiti je potrebno vnos sladke hrane in pijače, predvsem pa zaužiti več sadja in zelenjave, ter poskrbeti za zdravo in uravnoteženo prehrano.

Po uživanju brusnic, citrusov, druge kisle hrane in sladkih gaziranih pijač, ustno votlino splahnemo in počakamo z umivanjem zob vsaj 30 minut.

Za žejo je najboljša pijača voda, ki je moramo vsak dan zadostno popiti, glede na to, da človeško telo vsebuje veliki delež vode. Če se oceni, da obstaja povečano tveganje za nastanek kariesa ali porast nastanka novih karioznih lezij v določenem časovnem obdobju, se lahko uporabljajo  različni fluoridni preparati za premaz zob, v obliki gelov ali lakov v zobni ambulanti, tako pri otrocih, kot tudi pri odrasli populaciji. Fluor ima pozitiven učinek na zobe, preprečuje demineralizacijo, ki predstavlja začetek vsake kariozne lezije  in spodbuja remineralizacijo že začetega kariesa. Postopek prevencije s fluoridnim preparatom se izvaja po temeljnem profesionalnem čiščenju zobnih oblog. Med preventivne ukrepe sodi tudi zalitje fisur pri otrocih. Ugrizne ploskve zob so zgrajene tako, da imajo na svoji površini različno globoke jamice in fisure, ki predstavljajo idealen dom za ustne bakterije, ki se  razmnožujejo in hranijo z ostanki hrane, ki jo pojemo. Če je higiena nezadostna,  je ugrizni relief odlično mesto za nastanek kariesa, posebej pri zobeh, ki izraščajo. S pomočjo posebnih materialov, na predhodno ščetkani in pripravljeni zobni površini, zapolnimo  globoke jamice in fisure  kočnikov in ličnikov. Potem zob posvetimo z polimerizacijsko lučko, da se material strdi.

Zalitje zob je priporočljivo narediti čimprej, po izrastu stalnih zob. Za zalitje fisur se odločimo individualno odvisno od anatomske značilnosti ugriznih površin.

 

Če povzamemo, je za ohranitev oralnega zdravja ključnega pomena izvajanje ustrezne ustne higiene. S pravilno nego zob in na splošno celotne ustne votline, preprečujemo nastanek številnih ustnih bolezni. Zobne obloge, karies, slab zadah in druge težave v ustni votlini so dokaz, da si zob ne ščetkamo pravilno. Posebej moramo biti pozorni tudi na zdrave dlesni, ki morajo biti čvrste in rožnate barve. Čeprav si pacienti umivajo zobe dvakrat ali večkrat na dan, še to ne pomeni, da je njihova zobna higiena zadovoljiva. S pogostostjo umivanja namreč še ne zagotavljamo zdravja zob in dlesni. Pomembna je predvsem tehnika čiščenja zob, čas, ki ga namenimo ščetkanju, ter pravilna izbira zobne ščetke.

Ristenka Kostadinova Kožul
dr. dent. med.
DENTALNI STUDIO
Kardeljeva cesta 84, Maribor
T: +386 40 604 446
E: info@dentalnistudio-rkk.si
dentalnistudio-rkk.sihello@skinzzo.com

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno