Dermanova
Dermanova
članek slika nosečnica 660x440px

STROKOVNJAKI! RAZLAGAJO!

Nosečnice, Masaža in limfna Drenaža

Na vsakem osnovnem tečaju za maserje je eno izmed pravil, da se masaža nog, rok, refleksna masaža ali limfna drenaža ne sme izvajati na nosečnicah.

 

Zavedati se moramo, da je nosečnost zelo občutljivo obdobje in vsakršna napaka pri izvajanju masaže ali terapije lahko povzroči hude posledice.

 

Na žalost se na spletu pojavljajo ponudbe masaž in limfnih drenaž za nosečnice, ki so nevarne in niso primerne za ta občutljiv čas. Pri nosečnicah se sme masirati samo zgornji del hrbta, v sedečem položaju, nežno brez pritiska.

Lahko vam povem, da masaža in limfna drenaža pri nosečnicah lahko povzročita resne zaplete, kot so prezgodnji porod, krvavitve in bolečine. Vendar pa je pomembno, da to razumemo v celoti, saj so nosečnice v občutljivem stanju, kjer se lahko tudi najmanjša napaka pri izvajanju masaže ali terapije izkaže za nevarno.

 

Med nosečnostjo se pojavijo številne hormonske spremembe, ki so normalne in ki lahko vplivajo na telo in povzročijo različne simptome, vključno z otekanjem nog.

Nekateri hormoni, ki se spreminjajo med nosečnostjo in lahko vplivajo na otekanje nog, so:
 1. Progesteron: Progesteron je hormon, ki ga proizvaja posteljica med nosečnostjo. Ta hormon lahko sprosti mišice, vključno s krvnimi žilami, kar lahko povzroči zmanjšan pretok krvi in kopičenje tekočine v nogah.
 2. Estrogen: Estrogen je hormon, ki se poveča med nosečnostjo. Ta hormon lahko vpliva na zadrževanje natrija in vode v telesu, kar lahko povzroči otekanje nog.
 3. Human Chorionic Gonadotropin (hCG): hCG je hormon, ki ga proizvaja posteljica med nosečnostjo. Ta hormon lahko vpliva na krvne žile, kar lahko povzroči otekanje nog.
 4. Relaxin: Relaxin je hormon, ki se sprošča med nosečnostjo in pomaga sprostiti vezi in sklepe v telesu, kar omogoča, da se maternica razteza in raste. Vendar lahko ta hormon tudi vpliva na druge vezi v telesu, vključno s tistimi, ki podpirajo krvne žile v nogah, kar lahko povzroči otekanje.

Te hormonske spremembe so normalni del nosečnosti in običajno ne predstavljajo nevarnosti za nosečnico ali plod. Vendar pa lahko vplivajo na pojav simptomov, kot so otekline v nogah.

 

Zato masaža, limfna drenaža ni nujna in ni potrebno se izpostavljati nevarnosti.

Kaj je limfna drenaža in kako lahko vpliva na nosečnice?

Limfna drenaža je tehnika masaže, ki se uporablja za spodbujanje pretoka limfe po telesu. Limfa je tekočina, ki jo najdemo v limfnem sistemu telesa, in služi kot mehanizem za odstranjevanje odpadnih snovi, bakterij, virusov in drugih škodljivih snovi iz telesa.

 

Limfni sistem je sestavljen iz številnih organov, žil in vozličev, ki se nahajajo po celem telesu. Glavni organi limfnega sistema so vranica, timus, kostni mozeg in bezgavke, ki so vozliči, v katerih se limfa filtrira in razstruplja.

 

Limfne žile se nahajajo poleg krvnih žil in se raztezajo po celem telesu. V večjih količinah jih najdemo v predelih vratu, pazduh, dimljah, trebuhu in prsih.

 

Bezgavke ali limfni vozlički so majhne okrogle strukture, ki se nahajajo vzdolž limfnih žil in filtrirajo limfo, da odstranijo nečistoče, kot so bakterije, virusi in celice, ki so jih napadle te snovi. Najdemo jih v različnih delih telesa, vključno z vratom, pazduho, prsmi, trebuhom, dimljami in kolki.

 

Limfni sistem je pomemben del imunskega sistema telesa, ki pomaga pri obrambi pred boleznimi in okužbami, tako da filtrira in razstruplja limfo ter pomaga pri proizvodnji belih krvnih celic, ki so pomembne za imunski odziv telesa.

V času nosečnosti, teh devet mesecev lahko počakamo z masažami in limfne drenaže. Zakaj?

Med limfno drenažo se uporablja lahka in ritmična masaža, katera pomaga odpreti vozliče v limfnem sistemu da vzpodbudi pretok limfe po telesu. Z to tehnika maserji in terapevti si pomagajo zmanjšati otekanje nog in izboljšati prekrvavitev. Vendar pri nosečnicah obstajajo takšna stanje da limfna drenaža in masaža ne pride v poštev razen zgornji del hrbta.

Ta stanja, so nizka raven amnijske tekočine, preeklampsija, hipertenzija ali krvavitve.
 1. Amnijska tekočina je prozorna tekočina, ki obdaja in varuje plod v maternici med nosečnostjo. Tekočina se nahaja znotraj amnijske membrane, ki obdaja plod in posteljico.

Amnijska tekočina ima več pomembnih funkcij. Najprej ščiti plod pred zunanjimi udarci in omogoča, da se plod giblje brez omejitev. Tekočina tudi pomaga pri uravnavanju temperature okoli ploda in preprečuje izsušitev in mehanske poškodbe zarodka ali ploda. Poleg tega amnijska tekočina vsebuje celice in snovi, ki lahko pomagajo pri diagnosticiranju nekaterih bolezni in pri določanju spola otroka.

 

Količina amnijske tekočine se spreminja med nosečnostjo in običajno doseže svoj vrhunec v 34. tednu nosečnosti. V povprečju se proizvede okoli 800-1000 ml amnijske tekočine. Preveč ali premalo amnijske tekočine lahko povzroči težave med nosečnostjo, zato se običajno spremlja količina tekočine med nosečnostjo z ultrazvokom in drugimi preiskavami.

 

Limfna drenaža in masaža lahko to povzroči prezgodnji izliv amnijske tekočine. Zato se pri nosečnicah, kjer obstaja tveganje za prezgodnji izliv plodovnice, limfna drenaža ne izvaja.

 

 1. Preeklampsija je resna zapletena bolezen, ki se lahko razvije med nosečnostjo in vpliva na krvni tlak in delovanje organov. Preeklampsija se običajno pojavi po 20. tednu nosečnosti in se lahko pojavi pri vsaki nosečnici, vendar je pogostejša pri prvorojenkah in pri nosečnicah, ki imajo družinsko anamnezo za to bolezen.

Simptomi preeklampsije vključujejo:

  • Visok krvni tlak
  • Beljakovine v urinu
  • Otekanje obraza, rok in nog
  • Glavoboli
  • Težave z vidom, kot so zamegljen vid, svetleče luči ali izguba vida
  • Bolečine v trebuhu

Če se preeklampsija ne zdravi, lahko vodi do resnih zapletov za mater in plod, vključno z:

  • Placentno insuficienco (nezadostno delovanje posteljice)
  • Zmanjšan pretok krvi v posteljici, kar lahko povzroči nezadostno rast ploda
  • Zgodnji porod
  • Krvavitve
  • Eklampsija (epileptični napadi)
  • Smrt matere ali ploda

Vzroki za preeklampsijo so povezani s spremembami v krvnih žilah, ki hranijo posteljico in sodelujejo pri regulaciji krvnega tlaka. Zdravljenje preeklampsije vključuje spremljanje krvnega tlaka, nadzor nad količino beljakovin v urinu in preverjanje količine amnijske tekočine. V hudih primerih je lahko potrebna hospitalizacija in uporaba zdravil za zniževanje krvnega tlaka ali indukcijo poroda, da se prepreči nadaljnja škoda za mater in plod.

 

Med limfno drenažo se lahko krvni tlak začasno zniža, kar lahko pri nosečnicah s preeklampsijo poslabša to stanje. Poleg tega lahko masaža, limfna drenaža povzroči prekomerno izločanje beljakovin v urinu in s tem dodatno obremenjuje ledvice. Nepravilno izvajanje terapije poslabša stanje in povzroči resne zaplete.

 

 1. Hipertenzija, znana tudi kot visok krvni tlak, je stanje, pri katerem se krvni tlak v arterijah dvigne nad normalne vrednosti. To pomeni, da srce potrebuje večjo moč, da črpa kri skozi arterije, kar lahko povzroči poškodbe na stenah arterij in vpliva na delovanje organov.

Pri ljudeh s hipertenzijo je krvni tlak že tako povišan, zato lahko preveč intenzivna masaža poslabša to stanje. Poleg tega lahko pri hipertenziji pride do sprememb na stenah arterij in zmanjšanja pretoka krvi, kar lahko vpliva na delovanje srca in ledvic. Pri izvajanju limfne drenaže je potrebno upoštevati te spremembe in preprečiti morebitne dodatne poškodbe sten arterij.

NE POZABIMO NA MERIDIJANIH

Meridijani so ena od ključnih konceptov v tradicionalni kitajski medicini (TKM). Gre za omrežje energetskih poti v telesu, po katerih naj bi krožila življenjska energija ali “qi”. Meridijani so povezani z različnimi organi in funkcijami telesa ter vplivajo na fizično, čustveno in duševno zdravje.

 

V TKM obstaja 12 osnovnih meridijanov, ki so povezani z organi in funkcijami telesa, ter 8 posebnih meridijanov, ki se uporabljajo za zdravljenje posebnih stanj. Vsak meridijan ima tudi določene akupunkturne točke, ki se nahajajo na poti meridijana in se uporabljajo za spodbujanje pretoka energije ali za lajšanje bolečin in drugih težav. Pri masaži meridianov terapevt s pritiskom, drgnjenjem ali tapkanjem spodbuja pretok energije po meridianih, kar lahko pomaga pri lajšanju bolečin, stresa, utrujenosti in drugih težav.

KAKO TO VPLIVA NA NOSEČNICE?

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) se verjame, da se vsi meridijani v telesu stikajo na dlaneh in stopalih. Te točke se imenujejo refleksne cone, ki so povezane z različnimi organi in deli telesa. Zato se v refleksni terapiji, ki temelji na TKM, izvaja masaža refleksnih con na dlaneh in stopalih za spodbujanje pretoka energije in uravnavanje delovanja organov.

 

Masaža, limfna drenaža in refleksna masaža na stopalih in gležnjih, jih se je treba izogibati med nosečnostjo, saj lahko stimulacija teh točk sproži kontrakcije maternice in povzroči prezgodnji porod ali spontani splav. Poleg tega lahko nepravilno izvajanje masaže povzroči tudi prekomerno izločanje beljakovin v urinu, kar lahko povzroči dodatne zaplete pri nosečnosti.

KNJIGA

Knjiga NAJBOLJŠA INVESTICIJA JE VAŠE ZDRAVJE je izredno preprosto in učinkovito gradivo s poučnimi smernicami, kako prevzeti odgovornost za svoje zdravje in kako na najbolj naraven način ustvariti učinkovite spremembe v svojem telesu. Zdravo življenje brez bolečine, kakovostna mladost in visoka starost je nekaj osrednjih tem, ki jih avtorica nazorno predstavi.

 

Zanimiv vodič za seznanjanje z najpogostejšimi degenerativnimi spremembami v telesu, kaj sploh so, kako nastanejo in kasneje, kako vplivajo na kakovost našega življenja in zdravja z razvojem bolezni, vas bo opomnil, da je zdravje samo eno in zato najboljša investicija.

 

Živite lahko brez bolečine, bolezni in imate kakovostno življenje.

Valentina Koceva, 070 493 095

www.sportmasaze.si

koceva.valentina@mail.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *