Nanašanje primerja

Dermanova
Dermanova
akademija80 1

STROKOVNJAKI!PREDSTAVIJO!

Nanašanje primerja pod bazo ali namesto nje pri nanosu gela ali permanentnega gelnega laka? To je zdaj vprašanje!

Na področju nege in modeliranja nohtov se pojavlja vprašanje, ki bega tako profesionalce kot DIY: ali lahko primer uporabimo kot premaz za nohte, ki služi kot ustrezen vezni sloj med naravnim nohtom in UV-gelom ali permanentnim gelnim lakom?
Praksa nanašanja primerja na naravni noht pri utrjevanju in modeliranju pred nanosom gela je sprožila vprašanje o potrebi posebej oblikovanega izdelka.

 

Doug Schoon se je poglobil v zapletenost uporabe primerja pri nanašanju gelov za nohte, osvetlil njegovo učinkovitost in morebitno potrebo po specializiranih formulacijah. Ne priporoča se uporaba primerjev v svinčniku, saj so to izdelki za večkratno uporabo, ki se lahko onesnažijo z olji z nohtne plošče. Bolje je uporabiti primer v steklenički s čopičem, ki jo po uporabi zavržete. Tudi se ne priporoča, da stekleničko ponovno napolnite, saj to omogoča prenos oljnih kontaminantov z nohtne plošče na čopič in v izdelek v steklenički.

 

Pomen veziv za nohte pri nanašanju UV-gelov
Če UV-geli zahtevajo uporabo primerja kot vezivo z nohtom, ki izboljša oprijem mase za nohte, ga je treba uporabiti. Sicer pa se tega ne priporoča. Očitno opazno je, kadar slab oprijem mase z nohtom povzroča težave z dvigi materiala, vendar manikerke pogosto ne pomislijo na to, da težave povzroča preveč oprijema. Če torej primer uporabimo, ko le-ta ni potreben, lahko povzroči preveč oprijema, zaradi česar je odstranjevanje težje, zamudno in lahko poveča tveganje za poškodbe nohtov, povezane s postopki odstranjevanja.

 

Preprečevanje poškodb nohtov: pravilne tehnike odstranjevanja umetnih mas za nohte
Nepravilno odstranjevanje materiala z nohtov je glavni vzrok za poškodbe nohtov. Mnogi postanejo nepotrpežljivi in uporabljajo agresivne tehnike za hitrejše odstranjevanje mas z nohtov. Ko se to zgodi in pride do poškodbe nohtov, mnogi zavajajoče razlagajo strankam, da je do poškodbe prišlo zaradi njihovih suhih nohtov, površina nohta pa je bila v resnici poškodovana zaradi nepravilnega odstranjevanja. Ključno je torej upoštevati navodila za nanos UV-gelov in primerja ne uporabiti, če tako ne narekujejo navodila.

 

Izogibanje dvigovanju materialov za nohte: pomen pravilne priprave nohtov pred uporabo primerja
Velikokrat se primer uporablja za prikrivanje napak in nepravilnih ali površnih tehnik dela. Če maniker slabo pripravi noht, nepravilno nanese izdelek ali nepravilno strdi gel z napačno lučko, lahko vse to povzroči dvige materiala in prezgodnjo izgubo oprijema. V teh primerih rešitev ne bo uporaba primerja, temveč je najbolje, da izpopolnite svoje znanje in tehnike dela in s tem odpravite težave, ki povzročajo dvige. Če UV-gel ne zahteva uporabe primerja v navodilih za uporabo, ga ne uporabljajte, saj to lahko povzroči prekomerno oprijemljivost. Mase za nohte, kot so geli in permanentni gel laki, pa bo veliko težje in bolj zamudno odstraniti.

 

Preprečevanje poškodb nohtov: alternative primerju
Številni manikerji in nohtni stilisti na silo odstranijo material z nohtov, kar vodi do tanjšanja nohtne plošče, luknjic, razpok, luščenja in površinskih belih madežev. Namesto uporabe primerja, bi bilo pametneje poiskati razlog za slabo oprijemljivost materiala in rešiti težavo. Morda strankini nohti potrebujejo bolj natančno čiščenje in pripravo. Ali pa mora maniker investirati v nakup in uporabo prave lučke za nohte, take, ki je zasnovana za uporabo s konkretnim UV-gelom. Ali pa bi se morda morali udeležiti tečaja pri proizvajalcu ali distributerju, da bi se naučili pravilnih tehnik nanašanja. Vsak material ima določene specifike pri nanašanju in uporabi, ki se jih je treba naučiti, preden začnete uporabljati izdelke neke znamke.

 

Odgovornost in korektivni ukrepi pri negi nohtov
Manikerji ali nohtni stilisti so odgovorni za svoja dejanja in morebitno škodo, povzročeno s svojimi neustreznimi dejanji. Izmišljanje lastnih postopkov in ignoriranje navodil proizvajalca je pogost razlog za težave z nohti. Namesto uporabe primerja za odpravljanje težav, ki nastanejo zaradi nepravilne uporabe in slabe tehnike dela, bi morali manikerji ali nohtni stilisti obravnavati in rešiti težavo pravilno.

 

Alergijske reakcije in izzivi stroke
Uporaba primerja lahko izboljša oprijem materiala z naravnim nohtom, ko mase za nohte niso popolnoma strjene, vendar pa lahko maniker oz. nohtna stilistka ali stranke razvijejo alergijske reakcije na nepravilno strjen material v prahu. Maniker-ka ali nohtna stilistka najverjetneje ne bo sama ugotovila, da je masa nepravilno strjena, zato ne bo ukrepala, da bi rešila težavo. Ne izmišljujte si lastnih navodil. To je še eden od izzivov, s katerimi se sooča stroka in nohtna industrija in eden od razlogov, zakaj se večina žensk boji storitev podaljševanja ali geliranja nohtov in zavrača obisk salona.

 

Če se tudi vam pojavljajo težave in ste v dilemi, kako pravilno uporabljati materiale, se lahko udeležite katerega od tečajev v Akademiji studio lepota ali v sklopu najobsežnejšega šolanja za poklic manikerke v Sloveniji pridobite tudi uradni certifikat.
Informacije na www.lepota.info in pri Petri na 041 754 794 ali na info@lepota.info

 

 

Povzeto po članku na Nailknowledge by Doug Schoon 21. 2. 2024 in iz predavanja

Za termine tečajev nas pokličite na:

041 754 794

 

ali pišite na:

info@lepota.info

 

ali poklikajte na:

www.lepota.info

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno