Masaža za športno aktivne

Dermanova
Dermanova
valentina koceva knjiga79

STROKOVNJAKI!PREDSTAVIJO!

Valentina Koceva, energetska terapevtka

Velikokrat se pogovarjam s športniki, kateri mi med ostalim povedo: »Jaz treniram in meni niso potrebne športne masažne terapije« ali pač, da redno hodijo na terapije, oziroma »telovadim, se raztegujem in nimam bolečin. Jaz tega ne potrebujem.

Res?

Moj sin je športnik in ko redno ne prihaja k meni (živi s partnerico), in ga vidim le občasno, ponavadi vsake dva tedna. Občasno pride še kaj vmes in zgodi se, da terapijo prestaviva in dva meseca sta hitro naokrog. Takrat je za njega terapija boleča in enkrat me je vprašal, zakaj je to tako? Zakaj in od kje mišični vozli, če hodi vsak dan v fitnes in se razteguje?

Tako kot sem razložila njemu, bom tudi vam.

Kako pride do mišičnega vozla?

Degenerativne spremembe ali mišične vozle se začnejo pri fasciji. To so mikro poškodbe zaradi mehanični, fizični, in kemični dejavnosti (slaba drža, stres, zlomi, zvini, vlažnost, mraz, pomanjkanja vitamine minerale, debelost, hormonsko neravnovesje). zaradi vse te stvari se v fasciji pojavijo vozli.

Kaj je fascija?

Fascija je organ telesne drže. mehko elastično tkivo, ovojnica ki povezuje več mišične vlakna ali več snopov mišice, najdemo je povsod v telesu. Je kot tridimenzionalna mreža, ki ovija vse dele našega telesa. Obdaja vse notranje strukture: mišice kosti, organe, žile, živce. Njena naloga je da ublaži trenje med mišično aktivnost, omogoča da se mišice ne zavozlajo med sabo ter ublaži napetost in obremenitev, zaradi zunanjih sil. Skratka so pomembne za tekoče in nebolečo gibanje. Zadebeljena in zategnjena fascija zmanjša krvnega pretoka, kisik, hranila ne dosežejo mišično tkivo, draženje, in se povečujejo krči v sami mišici. Pomanjkanje krvne cirkulacije in kisika v mišici ustvarjajo toksinov. Mišica je v krču. Napeta. Se kopičijo strupov in odpadkov. Nakopičene toksinov povečujejo vnetja v mišice.

Mišica, ko je aktivna proizvaja več mlečno kislino. Pri telovadbi oz. obremenitvi se količina mlečne kisline poveča in če mišica ni sproščena, na primer : mišica je že v krču npr. zaradi šefa, ki nas je razjezil v službi ta dan, ali nas je razjezil sosed in podobno, gremo v telovadnico z namenom, da sprostimo ventil z boksanje v boksarsko vrečo. NE! Na ta način naredimo škodo, ker mišica je že v krču, mi pa ji naložimo še dodatne obremenitve s tem, da proizvaja še več mlečne kisline.

Do kopičenja večje količine mlečne kisline lahko pride tudi zaradi že obstoječe degenerativne spremembe – mišični vozel.

Zakaj?

Zamislite si imate dober avto in si ga želite voziti po avtocesti 200 km na uro.

Ampak, če so na avtocesti zastoji zaradi različnih ovir, ograje, gradbeni material se zagotovo ne morete peljati 200 km na uro. Tako je tudi pri mišičnih vozlih, ki blokirajo pot ali pa je zastoj.

Kaj sploh mišični vozli so?

Po domače povedano, jim rečemo mišični vozli. Strokovno ime je miogenoza.

To je zapleten fiziološki proces, ki ga je mogoče razložiti s spremembo beljakovin v mišici in to privede do zmanjšanega pretoka kisika v krvi ter posledično do povečanja napetosti ter zakrknjenosti.

Pri mišičnih vozlih se mlečne kisline obilno kopičijo v mišicah in sicer tam, kjer so nastale degenerativne spremembe.

Zaradi same napetosti ali zakrknjenosti v mišicah ni možno nemoteno delovanje krvnega in limfnega pretoka, da bi absorbiral mlečno kislino iz mišic in jo prenesejo v jetra, kjer se razgradi v glukozo.

Zaradi tega se v mišicah kopičijo odpadni produkti mišičnega delovanja. Povečane količine toksinov ter ogljikovega dioksida razdražijo živce ( to je ta pekoči občutek, ki ga občutimo, ko sedimo več ur za računalnikom), ustvarja kislo okolje oziroma pride do vnetja. Odpravijo pa se mehansko z masažne terapije. Tu ne pomaga več raztegovanje in telovadba.

Bolečina lahko pride tudi, če posameznik telovadi.

Zakaj?

Obstajata dva primera:

Eden je akutni. Št.1 : pri telovadbi ali kakšnem drugem športu so gibi pogosto hitri in nenadzorovani. Sile, ki jih razvijejo bližnje mišice in reakcijski čas so neusklajeni oz. predolgi, da bi pomagali izničiti prevelike obremenitve. Ne usklajen obremenitveni čas posledično obremeni bližnje mišice ( odvisno je kaj delamo sklece, tek, ples….) sklepe, vezi. Po telovadbi pa se neustrezno raztegujemo ali sploh ne.

V takih primerih moramo vsekakor poiskati strokovno pomoč.

Navadne masaže, niso prava izbira, ampak športne terapije, da lahko ta oseba-terapevt pomaga sprostiti mišice, da posledično pride do nemotenega delovanja krvnega in limfnega pretoka in prekisiki mišico.

Primer št.2 : je degenerativna sprememba mišice in le redko kdaj se začne pri sklepih in vezeh. Izjeme pa vsekakor obstajajo.

Eno mojo znanko, ko sem je srečala, mi je povedala, da se redno razteguje in telovadi. Bolečin nima. Ampak ima težave občasno na enem istem področju. Po njenem mnenju ne potrebuje hoditi na terapije, ker je samo občasno.

Ok. Razumem. Vendar?

Zakaj ljudje vedno čakajo, da pride do bolečine in se šele potem spomnijo, da morejo nekaj narediti? Spomnite se, kako začne boleti zob. Razen redki kot je moja sestrična, ona ne pozna kako zgleda zobozdravnik in nikoli ni imela težave z zobmi.

No… kako začne boleti zob? Na začetku tu in tam vas opomni in vas zaboli in traja nekaj časa, dokler močno ne »zagrabi«, ampak takrat, ko so bolečine neznosne je že prišla bolečina do korenine. Kaj sledi potem? Seveda zdravljenje korenine in vse, kar sledi. V skrajnem primeru vam lahko dajo korenine ven in potem imate mrtvega zoba ali vam izpulijo zob.

Enako je pri mišicah. Res ne razumem, zakaj mnogi odlašajo, da pride tako daleč.

Glede zobobola sem imela priložnost videti, da nekateri dajejo razne tekočine na zob, da jih ne boli in s tem podaljšajo, da ne bi ustrezno ukrepali. Pri degenerativnih spremembah je zgodba enaka. Zakaj moramo čakati, da so sklepi preobremenjeni, da pride vnetja sklepov itd?

Stranka, ki je športnica me je nekoč vprašala, zakaj je toliko pomembno, da se mišice sprostijo z masažno terapijo?

Odgovor je preprost.

Hrbet je steber človeškega telesa. Hrbtenica po katerem poteka veliko živcev oživčujejo tudi notranje organe.

V primeru, da mišični vozel, ki je v bližini hrbtenice pritiska na kakšen živec, posledično moti le te, ki oživčujejo notranje organe. Delovanje tega, (x) organ dobi napačna navodila za delovanje ali pa je neenakomerno.

Možno je tudi, da organ dobi napačna navodila in začne proizvajati več hormonov ali sladkorja. Razlogov je nešteto. V primeru, da živec nekaj moti, ta ne deluje normalno.

Na primer: Ledvice.

Ledvice opravljajo številne pomembne naloge v telesu. Uravnavajo krvni tlak, odstranjujejo odvečno vodo iz telesu, vse škodljive snovi, uravnavajo kalcij, ki je pomemben za kosti in sklepe, vzdržujejo bazično ravnovesje v krvi. Zelo pomembne dejavnosti, od katerih je odvisno naše zdravje.

No… zdaj si pa zamislimo, da ledvice dobijo mešane signale za delovanje? Kaj se zgodi? Nekaj časa delujejo mešano in potem se začnejo pojavljati simptomi na katere niti ne pomislimo. Odpravimo se k zdravniku in dobimo zdravilo, čez nekaj časa še drugo zdravilo da uravnava prvo. Čez pol leta dobimo tri zdravila in itd. Pridno to konzumiramo.

Dokler je telo mlado ali v formi zdravila nekaj časa kompenzira. V določeni starosti ali do takrat ko je telo nasičeno od strupov, pa se začnejo težave in posledično neustrezno delovanje ledvic ( le te so obremenjene).

Kaj se zgodi potem?

Drugi organi so obremenjeni. Zmoti jih njihovo neustrezno delovanje. Zato začnejo tudi one same zbolevati.

Preprosto a ne.

Te degenerativne spremembe se ne dogajajo čez noč. Telo je zelo pametno dokler ni vsega preveč. Telo se samo regenerira vendar ga moramo paziti in negovati.

Bolečina ni vedno znak za iskanje pomoči.

070 493 095

info@sportmasaze.si
www.sportmasaze.si

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno