Kožni zapleti po mehanskem in laserskem odstranjevanju dlak

Dermanova
Dermanova
Dominik intervju 79

STROKOVNJAKI!PREDSTAVIJO!

Kožni zapleti po mehanskem in laserskem odstranjevanju dlak

Odstranjevanje neželenih dlak je postalo pomemben del lepotne rutine za mnoge ljudi po vsem svetu. Poznamo dve osnovni vrsti metod odstranjevanja dlak, ki ju ločimo glede na trajnost njunih rezultatov, to so začasne in trajne. Začasne metode vključujejo depilacijo, pri kateri odstranimo del dlake, ki raste nad površino kože (npr. ročno britje, električni brivniki, nitkanje in depilacijske kreme), ter epilacijo, pri kateri odstranimo dlako skupaj z njeno korenino (npr. voskanje ali ročno puljenje s pinceto), ki se lahko izvajajo mehansko ali kemično. Nežnejša oblika trajnega odstranjevanja dlak je termoliza, zlasti fototermoliza. Pri tem postopku se uporablja laserska naprava, ki oddaja svetlobno energijo v valovni dolžini med 700 in 1400 nm. Ta svetloba cilja na pigment v dlakah (melanin), s čimer trajno zmanjša število in velikost dlak. Metoda je primerna predvsem za večje površine s temnimi dlakami. Edina popolnoma trajna metoda odstranjevanja dlak pa je elektroliza. Pri tem postopku se tanka nitka uvede neposredno v lasni mešiček, ki ga nato uniči električni impulz. Lasni mešiček, uničen na ta način, se redko obnovi, zato dlaka praviloma ne raste več. Kljub priljubljenosti različnih postopkov odstranjevanja dlak pa lahko njihova nepravilna ali neustrezna uporaba povzroči številne zaplete na koži.

Nepravilna tehnika odstranjevanja dlak lahko povzroči bolečino, nelagodje ali občutljivost kože, saj lahko vodi do draženja, vnetja ali mikropoškodb kože, še posebej na tanjših in bolj občutljivih predelih, kot so obraz, bikini predel, pazduhe in predel okoli prsnih bradavic. Za zmanjšanje negativnih učinkov na teh občutljivih področjih kože je priporočljivo uporabljati blažje metode odstranjevanja dlak, kot so depilacija s hladnim voskom ali kreme za odstranjevanje dlak, ter se izogibati agresivnim metodam, kot je britje ali depilacija s toplim voskom. Pred začetkom postopka je pametno preveriti morebitne alergijske reakcije na izbrane metode odstranjevanja dlak na način, da se opravi preizkus na majhnem delu kože. To se lahko stori tako, da majhno količino izdelka ali snovi, ki se uporablja pri odstranjevanju dlak, nanesemo na manjši neopazen del kože, na primer na notranjo stran zapestja ali za ušesom. Počakati je treba nekaj časa, običajno vsaj 24 ur, da se preveri, ali pride do kakršnih koli negativnih reakcij, kot so rdečina, srbenje, oteklina ali izpuščaj. Če se pojavi kakršnakoli alergijska reakcija, je treba previdno pretehtati nadaljnjo uporabo izdelka za odstranjevanje dlak in se po potrebi posvetovati z zdravnikom.

Po depilaciji ali epilaciji se lahko koža obarva rdeče, kar je sicer normalna in pričakovana reakcija. Vendar pa intenzivna rdečica, ki traja dlje časa ali se ne umiri, lahko kaže na draženje ali vnetje kože. Poleg tega se lahko ob prekomernem draženju ali poškodbah kože med postopkom odstranjevanja dlak, pojavijo kraste, mehurčki, modrice ali oteklina. To je lahko znak, da je bil postopek preveč agresiven ali da koža nanj ni bila ustrezno pripravljena. Prav tako je koristno uporabljati kakovostne izdelke, primerno formulirane za občutljivo kožo, ter po postopku nanašati pomirjujoče gele ali losjone, ki bodo zmanjšali draženje in nelagodje. Poleg tega lahko uporabite tudi hlajenje s hladnimi obkladki, ki bodo pomagali zmanjšati oteklino in pomirili kožo po postopku odstranjevanja dlak. Hlajenje lahko prispeva k hitrejšemu okrevanju kože ter zmanjšanju morebitnih negativnih reakcij, kot so rdečina ali srbenje. Pri izbiri izdelkov za hlajenje bodite pozorni na sestavine, ki so primerne za vašo kožo, in se izogibajte tistim, ki bi lahko povzročili nadaljnje draženje.

Mehurčkaste spremembe na golenih po laserskem odstranjevanju dlak.

Slika_1_Mehurjaste_spremembe_DŠ

Neustrezna uporaba laserskega odstranjevanja dlak lahko povzroči neenakomerno pigmentiranje kože, na kateri se lahko pojavijo svetlejši (hipopigmentacija) ali temnejši (hiperpigmentacija) madeži, ki jih z imenujemo tudi povnetne hiperpigmentacije. Te  so posledica vnetne reakcije kože, ki se sproži zaradi poškodbe med samim postopkom odstranjevanja dlak. Koža odreagira na to poškodbo s povečano tvorbo melanina, kar se na prizadetih območjih vidi kot temne lise ali temnejša obarvanost kože. Vnetje kože med laserskim odstranjevanjem dlak je sicer lahko posledica različnih dejavnikov, vključno z intenzivnostjo laserske energije, napačno izbranimi nastavitvami naprave ali individualno občutljivostjo kože. Pri nekaterih ljudeh je lahko koža bolj nagnjena k vnetnim reakcijam in posledično k povnetni hiperpigmentaciji. Pomembno je, da se postopki laserskega odstranjevanja dlak izvajajo strokovno in v skladu s priporočili, da se zmanjša tveganje za te negativne učinke na koži. Po postopku je prav tako ključnega pomena ustrezno negovanje kože ter uporaba zaščitnih krem za sončenje (vsaj zaščitni faktor 30), da zaščitite občutljivo kožo pred škodljivimi UV-žarki, kar lahko pomaga preprečiti nadaljnje težave z neenakomerno pigmentacijo kože.

Povnetne hiperpigmentacije, ki so posledica laserskega odstranjevanja dlak na obrazu.

Slika_2_Povnetna_Hiperpigmentacija_DŠ

Med postopkom odstranjevanja dlak se lahko razvijejo brazgotine,  še posebej, če pride do poškodb kože ali vnetja. Brazgotinjenje se pogosteje pojavlja pri ljudeh s temnejšo ali pri tistih z občutljivo kožo. To je posledica dejstva, da lahko ti posamezniki reagirajo bolj intenzivno na postopek, kar lahko privede do vnetne reakcije kože in kasnejšega tvorjenja brazgotin. Poleg tega lahko previsoka temperatura laserskega žarka povzroči opekline na koži med postopkom odstranjevanja dlak. Opekline se lahko pojavijo, če postopek izvaja neizkušen ali neustrezno usposobljen posameznik. Visoka temperatura lahko namreč povzroči nepopravljivo in trajno poškodbo kože in pri tem pušča brazgotine. Zato je ključnega pomena, da se laserski postopki izvajajo s pravilnimi nastavitvami in s strani usposobljenega osebja, da se zmanjša tveganje za opekline in tvorbo brazgotin.

Opeklinske poškodbe kože na vratu po laserskem odstranjevanju dlak.

Slika_3_Opeklinske_poškodbe_DŠ

Prav tako je pri postopkih odstranjevanja dlak pomembno zagotoviti ustrezno čiščenje in dezinfekcijo kože, saj lahko neustrezna higiena povzroči bakterijske okužbe, ki vodijo v vnetje in druge zaplete. Bakterijske okužbe se lahko pojavijo, če na koži ostanejo bakterije, ki lahko prodrejo v poškodovane folikle. Zato je ključnega pomena, da se koža temeljito očisti pred samim postopkom. Neustrezno izveden postopek odstranjevanja dlak lahko tako povzroči folikulitis, ki je vnetje lasnih mešičkov zaradi bakterijske ali glivične okužbe. To se lahko zgodi, če so lasni mešički med postopkom poškodovani in se bakterije nato lažje razrastejo in naselijo v njih. Vraščene dlake (psevdofolikulitis) so še ena pogosta težava, ki se lahko pojavi po odstranjevanju dlak. To se zgodi, ko nova dlaka začne rasti nazaj v kožo namesto navzven. Vraščene dlake lahko povzročijo vnetje, bolečino in nastanek aken na koži. Za preprečevanje bakterijskih okužb in drugih zapletov po odstranjevanju dlak je pomembno upoštevati ustrezne higienske ukrepe, kot je čiščenje kože pred postopkom odstranjevanja dlak. Poleg tega je treba med postopkom uporabljati sterilne pripomočke in tehnike. V primeru težav, kot so folikulitis ali vraščene dlake, se lahko s strani zdravnika lahko predpiše ustrezno lokalno ali sistemsko antibiotično terapijo.

Folikulitis in psevdofolikulitis na stegnih po večkratnem britju.

xr:d:DAFhQWq3_PY:9,j:47911725275,t:23052513

Odstranjevanje dlak je pogost kozmetični postopek, ki lahko prinese številne koristi, vendar lahko privede tudi do neželenih kožnih zapletov. Pomembno je biti pozoren na pravilno izvajanje metod odstranjevanja dlak ter upoštevati individualne značilnosti kože posameznika. Skrbna nega kože po posegu in uporaba ustrezne terapije lahko zmanjšata tveganje za neželene učinke ter prispevata k doseganju želenih estetskih rezultatov. Pred posegom je koristno posvetiti pozornost priporočilom strokovnjakov in se seznaniti s morebitnimi tveganji ter možnostmi za preprečevanje kožnih zapletov po odstranjevanju dlak.

Dominik Škrinjar,

študent 6. letnika

Splošne medicine na

Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno