ena »velikost« NE ustreza vsem

Dermanova
Dermanova
članek 79 akademija priprava nohta2

STROKOVNJAKI!PREDSTAVIJO!

Nail Prep, ena »velikost« NE ustreza vsem!

Ste se že kdaj spraševali v smislu: “Za vse izvajam enako pripravo nohtov, vendar se material pri nekaterih strankah kar naprej dviguje”.

Odgovor na ta problem je kar v vprašanju. Torej enaka priprava za vse. To ne deluje, saj so naravni nohti in življenjski slog vsake stranke drugačni.

Začne se že z zelo poglobljenim razumevanjem stanja nohtov in življenjskega sloga posamezne stranke.

Gradimo močne temelje

Če so nohti tanki in/ali šibki zaradi poškodb, prekomernega piljenja ali naravno tanki, stranka morda sploh ni primerna za modeliranje nohtov z geli ali permanentnimi gel laki. Ne morete zgraditi močne strukture na šibkih temeljih.

Stranka bo morda potrebovala tretma “zdravljenja”, ki bo najprej okrepil nohtno ploščo. Veliko blagovnih znamk ima tretma za krepitev nohtov (ta se razlikuje od utrjevalca, saj bo ta povzročil drugačno težavo). Poiščite takšne, ki imajo keratin v olju kot je npr. IBD Reconstrux in NailTek Keratinska oljna nega ali takšne, ki lahko prodrejo med celice nohta v površini nohtne plošče in jo okrepijo od znotraj.

Lahko se zgodi, da bodo delovali tudi podlaki kot npr. Rubber base ali stretch base, saj mora biti podlaga dovolj prožna, da se premika s šibkim nohtom in ne proti njemu. Vendar takšna “gumijasta” podlaga morda ne bo ustrezala vsem strankam in če bi pomislili, da bi poskusili z drugo znamko, bo potrebno investirati še v novo lučko, zato raje poskusite uporabiti veliko tanjšo plast ali nanesti dve zelo tanki plasti. Če uporabljate vse izdelke iste blagovne znamke, lahko včasih deluje tudi, da med barvne plasti nanesete tanko “gumijasto” podlago, kar da večjo moč. Če to počnete, bodite pozorni na debelino po vseh robovih premaza, saj lahko hitro izgleda predebelo.

Številne težave s pripravo nohtov ustvarjajo potrebo po dodatnem oprijemu

To ima več vzrokov:

  • Nekateri nohti imajo obnohtno kožico zraščeno veliko višje, morda celo do polovice. Vsak delček kožice je treba nežno odstraniti za oprijem katere koli umetne mase oz. premaza. Z orodjem za odstranjevanje kožice boste (z izkušnjami) lahko začutili, kaj je koža in kaj noht, zato pri odstranjevanju začnite malce višje, vendar pazite, da se ne zarijete v nohtno ploščo in povzročite brazdo v noht.
  • Vsaka znamka bi morala imeti čistilo in/ali dehidrator, ki ga običajno uporabite na vseh 10 nohtih hkrati, a včasih, če so nohti še posebej mastni, je najbolje, da dehidrirate vsak noht posebej in nanesete umetno maso, s čimer bo masa nanesena na popolnoma dehidriran noht preden bi naravna olja in vlaga spet dosegli površje nohta.
  • Nekatere znamke imajo dodatne ojačevalce oprijema, kot je primer. Uporabite ga le pri nohtih z dvigi, vendar naj vas ne zamika, da bi uporabili izdelek druge znamke, saj morda ne bo združljiv z barvo in bo spet povzročil dvige.
  • Večina baz potrebuje minimalen nanos in skladno z navodili proizvajalca jih pustimo, da se posušijo na zraku, preden nadaljujemo, ali pa jih polimeriziramo v lučki. Vedno upoštevajte navodila.

Nohti, ki so preveč mastni, predstavljajo izziv. Rešitev, kot je bilo že razloženo, je, da vsakega sproti  dehidriramo in nanesemo prvi sloj na vsak noht posebej.

Nekateri nohti pa so pretrdi, še posebej, če so po površini gladki. Pri takšnih nohtih bo morda potrebno dodatno piljenje oz. glajenje z bolj grobim buferjem (npr. Buffer grobosti 100) kot pri drugih nohtih, saj potrebujejo malo pomoči pri oprijemu, namreč vsa veziva prodrejo v zgornja dva sloja nohta za dober oprijem. Če je to potrebno, bodite pozorni, da ne brusite ali pilite več, kot je potrebno, saj bo noht sčasoma postal tanek in šibek ter povzročil drugačno težavo.

Problematični so lahko tudi trdi in brazdasti nohti, ki so pretirano suhi in so pogostejši pri starejših strankah. Pretirana uporaba dehidratorja ali primerja v takih primerih ni priporočena, raje uporabimo bolj tekočo bazo, ki bo zalila brazde in stekla med celice nohta v zgornjih plasteh nohtne plošče, vendar previdno, da vam ne steče v kožico, kar bo spet povzročilo dvige.

Uporaba permanentnega gel laka je veščina, ki je bolj podobna nanašanju umetnih mas kot uporabi običajnega laka za nohte.

Usmerjanje strank k dolžini in zdravju nohtov

Nekatere stranke želijo, da so nohti daljši, kot bi bilo praktično za njihov življenjski slog. Če so predolgi, se bodo hitreje zlomili, zato bi morali biti krajši. Če stranka zlomi noht in se nohtna plošča odtrga od nohtne posteljice, je to posledica predebelega in premočnega premaza! Umetna masa se mora zlomiti pred naravnim nohtom, da bi se ohranili naravni nohti.

Če stranka vztraja pri predolgih nohtih, jo spomnite, da ji kot profesionalec v tem primeru svetujete z namenom ohranjanja zdravja njenih naravnih nohtov. Celo razpoka ali brazda na nohtni plošči lahko prepušča patogene mikroorganizme in povzroči dolgoročne težave.

Vaša poklicna dolžnost je, da natančno ocenite nohte vsake stranke in zagotovite najboljšo nego in pripravo nohtov na podlagi vašega znanja in spretnosti ter ne krivite izdelka.

Če bi se želeli podrobneje naučiti analizirati nohte in svetovati glede ustrezne izbire in uporabe različnih izdelkov in materialov za nohte, nas kontaktirajte, da vam svetujemo izbiro tečaja glede na vaše predhodne izkušnje in znanja.

 

Vse o manikiri in pravilni uporabi različnih izdelkov za nohte vas naučimo v Akademiji studio lepota v Slovenski Bistrici. Za termine tečajev nas pokličite na 041 754 794 ali pišite na info@lepota.info ali poklikajte na www.lepota.info

Za termine tečajev nas pokličite na:

041 754 794

 

ali pišite na:

info@lepota.info

 

ali poklikajte na:

www.lepota.info

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno