VIST-ove novice:

Dermanova
Dermanova
vistove novice 79

NJUS!

VIST-ove novice:
  • Pridobili smo nov raziskovalni projekt ARIS

Skupaj z Inštitutom za nutricionistiko in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje smo na javnem razpisu Agencije za raziskovalni in inovacijsko dejavnost RS (ARIS) pridobili novi 3-letni raziskovalni projekt L3-50125 –  Izzivi pri doseganju ustreznega prehranskega statusa žensk v rodni dobi (NutriFem). Je nadaljevanje pilotne raziskave vplivov prehranskih načinov (vsejedega, vegetarijanskega in veganskega) na stanje kože in sestave telesa, ki je deloma potekala v okviru magistrske naloge Eve Šuštaršič (več o raziskavi v intervjuju z njo). Projekt vodi naša izredna profesorica dr. Katja Žmitek.

 

  • Nova raziskovalna oprema

Našo pestro opremo smo dopolnili še z naprednim trihoskopom FotoFinder Leviacam za analizo las, lasnih oz. dlačnih mešičkov in lasišča, ki deluje s pomočjo umetne inteligence TrichoLab Space.

Uporabljali ga bomo v raziskovalne namene – pravkar smo začeli z obsežno raziskavo učinkov prehranskih dopolnil na stanje las in lasišča – ter v izobraževalnih procesih.

Trihoskop za podrobno analizo las, lasnih oz. dlačnih mešičkov in lasišča s pomočjo umetne inteligence je najnovejša pridobitev Oddelka za kozmetiko VIST.

S pomočjo umetne inteligence daje trihoskopija vrsto pomembnih podatkov, kot so povprečno število in gostota las/dlak, število lasnih/dlačnih mešičkov in delež enojnih, dvojnih in multiplih, delež tankih, srednjih in debelejših – velusnih in terminalnih las/dlak idr.

  • Ustanovili smo Edukacijski center za K-laser in HiTop

V sodelovanju s podjetjem Semos d.o.o. smo ustanovili Edukacijski center za K-laser in HiTop.

 

K-laser Cube je primarno namenjen obravnavam v podologiji, npr. za obravnavo glivičnih obolenj nohtov, vnetja ipd., pospeševanje regeneracije nohtne plošče, pa tudi za določene kozmetične obravnave, za katere smo vključeni v optimizacijo protokolov. Laser že drugo leto uporabljajo študentke podologije, v tem študijskem letu pa ga bomo uvedli tudi v magistrski študij kozmetike.

 

HiTop PNP je elektrostimulacijska naprava za lajšanje težav pri polinevropatiji in je koristna dopolnitev podoloških postopkov.

 

  • Zaključili smo raziskavo učinkovitosti naprave Swift za odpravo plantarnih bradavic

V raziskavi smo ugotavljali učinkovitost naprave Swift na kronične plantarne bradavice, ki so že bile neuspešno obravnavane z drugimi metodami, rezultati pa so pokazali visoko stopnjo učinkovitosti, odvisno od stanja bradavic, števila obravnav in intenzitete mikrovalov. Optimalni rezultati so se pokazali po 3 mesecih ali več mesecih od zadnje obravnave.

 

Naprava izkorišča učinke mikrovalov in je že v uporabi v nekaterih razvitih državah, raziskava pa je namenjena tudi vstopu na trge celinske Evrope ter je bila del priprav na njeno uvedbo v študij podologije. V tem študijskem letu jo v tem študijskem programu že uporabljamo.

 

  • Naša diplomantka doktorirala na University of Oxford in postala naša sodelavka

Pred nekaj leti je s študijem pri nas Jerneja Uhan postala diplomirana kozmetičarka, oktobra pa je doktorirala iz mišično-skeletnih znanosti na University of Oxford (VB), eni najuglednejših univerz na svetu. Čeprav nadaljuje z delom v Veliki Britaniji, pa se k nam vrača kot predavateljica v študijskem programu Podologija.

 

Po diplomi na VIST-u je študij nadaljevala v Veliki Britaniji, kjer je diplomirala iz podiatrije na University of East London ter zaključila magistrski študij mišično-skeletnih znanosti na University College London. Na področju stopala in gležnja se je izpopolnjevala v Arthritis Research UK – Centre for Sport, Exercise & Osteoarthritis Research Internship na Univerzi v Southamptonu ter na Elon University (NC, ZDA). Na University of Oxford je doktorirala na temo zagotavljanja dokazov za pomoč pri zdravljenju fleksibilnih ploskih stopal pri otrocih. Raziskuje in razvija tudi najoptimalnejše metode ocenjevanja medialnega vzdolžnega loka v statičnih in dinamičnih položajih.

 

Veseli smo številnih uspehov naših diplomantk doma in v tujini, in veseli smo, da ostajamo del njihovih zgodb o uspehu!

 

Diplomirana kozmetičarka, diplomirana podiatrinja, magistrica in doktorica mišično-skeletnih znanosti Jerneja Uhan deluje v zdravstvenem centru v Londonu, raziskovalno na University of Oxford, kot visokošolska učiteljica pa odslej tudi na VIST-u.

  • Pripravljamo se na pomladansko serijo delavnic Pametno s soncem

V okviru programa Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo, ki ga na Oddelku za kozmetiko VIST ob podpori Ministrstva za zdravje izvajamo že 10. leto, na predavanjih in delavnicah po srednjih in višjih šolah ter za zainteresirano strokovno in splošno javnost nazorno, z meritvami karakteristik kože, opozarjamo na negativne učinke prekomernega izpostavljanja soncu in drugim virom UV žarkov ter spodbujamo k preventivi. Trenutno se pripravljamo na pomladansko serijo delavnic, v katere bomo prvič vključevali tudi izbrane skupine športnikov.

 

V programu sodeluje NIJZ, pri izvajanju programa pa nam pomagajo tudi študentke kozmetike 1. in 2. stopnje, ki s tem pridobivajo zanimive dodatne izkušnje.

 

 

 

  • Predstavitve študijskih programov Kozmetika 1. st., Kozmetika 2. st. in Podologija 1.

V okviru priprav na študijsko leto 2024/25 bomo 16. in 17. 2. 2024 izvedli predstavitve študijskih programov:

  • Kozmetika 1. st. za strokovni naslov diplomirana kozmetičarka/diplomirani kozmetik (VS)
  • Kozmetika 2. st. za strokovni naslov magistrica/magister kozmetike
  • Podologija 1. st. za pridobitev strokovnih naslovov diplomirana podologinja/diplomirani podolog (VS),

na Oddelku za fotografijo VIST študij Fotografija 1. st. za strokovni naslov diplomirani fotograf/diplomirana fotografinja (VS).

Podrobnosti so navedene na

www.vist.si

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno