VIST-ove novice:

Dermanova
Dermanova
članek80 vist1

NJUS!

VIST-ove novice:
 • RSK-ji potrdili predlog klasifikacije in kompetenc za izvajanje pedikersko-podoloških storitev

Relevantni Razširjeni strokovni kolegiji (RSK-ji), ki so najvišji strokovni organ v Sloveniji na posameznem medicinskem področju, katerih naloga je oblikovanje strokovnih doktrin, določilo pa jih je Ministrstvo za zdravje, so potrdili »Predlog klasifikacije pedikure po tipih s pripadajočo terminologijo in kompetencami za izvajanje«. Zato ta dokument že predstavlja podlago za delovanje Zdravstvenega inšpektorata, vendar pa mora za operacionalizacijo tega dokumenta poskrbeti Ministrstvo za zdravje.

Predlog je rezultat večletnega dela najprej Delovne skupine za pedikuro, ki jo je vodil VIST, vključuje pa preko 80 pedikerk in pedikerjev, nato pa ekspertne skupine UKC Ljubljana, Medicinske in Zdravstvene fakultete UL ter VIST, in sicer z namenom urediti in povečati kakovost te dejavnosti. Dokument klasificira problematike stopal v 5 tipov glede na zahtevnost, od spa oz. velneške pedikure (1. tip) do terapevtske pedikure oz. pedikure stanj zaradi bolezni (4. tip) in oskrbe diabetične noge in sprememb na nogah pri drugih boleznih (5. tip).

 

Izvajalci so razdeljeni na 6 nivojev izobrazbenih profilov oz. nivojev izvajalcev:

 1. nivo – Pediker (5. in 6. raven izobrazbe po SOK): Kozmetični tehnik/tehnica, NPK Pediker/pedikerka, poklici, pridobljeni s 4-letno srednjo zdravstveno šolo, mojster kozmetične nege; višji kozmetik/kozmetičarka, višja medicinska sestra;
 2. nivo – Pediker z diplomo (1. ali 2. stopnje): diplomirana kozmetičarka/kozmetik (VS), magister/magistrica kozmetike, diplomanti/diplomantke zdravstvenih poklicev;
 • nivo – Podolog z diplomo st.: diplomirani podlog/podologinja (VS).

 

Pri poklicih zdravstvene smeri so kot pogoj predvidena dodatno pridobljena znanja s področja pedikure v programih in ustanovah, ki izpolnjujejo določene pogoje.

 

Za IV. nivo – Podolog z diplomo 2. st. (magister/magistrica podologije) pri nas izobraževanje še ni možno, V. in VI nivo pa predstavljajo zdravniki z veljavno licenco in zdravniki sub/specialisti s posebnimi znanji oz. zdravniki sub/specialisti podologije.

 

Višji ko je nivo izvajalca, več kompetenc ima oz. višji tip problematik lahko obravnava samostojno. Tako lahko 1. in 2. tip problematik (spa oz. velneško in osnovno oz. klasično ali estetsko pedikuro) izvaja Pediker (I. nivo), 3. tip (zahtevno oz. napredno pedikuro) pa pod pogojem, da ima možnost posveta z izvajalcem višjega nivoja, medtem ko Pediker z diplomo (II. nivo) lahko to izvaja samostojno.

Samostojno izvajanje 4. tipa (terapevtska pedikura oz. pedikura stanj zaradi bolezni) je predvideno za Podologa z diplomo 1. stopnje (III. nivo), v omejenem obsegu in z določenimi postopki tudi Pediker z diplomo. Podologi z diplomo 1. st. so predvideni kot samostojni izvajalci tudi za 5. tip (oskrbo diabetične noge in sprememb na nogah pri drugih boleznih, ki ne vključuje obravnave samih ran), pod njegovim nadzorom pa tudi Pediker z diplomo. Seveda višji nivoji lahko opravljajo tudi vse tipe, predvidene za nižje nivoje izvajalcev. Ne glede na navedeno pa je predvideno, da v okviru organizacijske sheme zdravstvenih ustanov pod nadzorom zdravnika s posebnimi znanji iz oskrbe ran ali podologa z diplomo vse tipe obravnavajo tudi Pedikerji z diplomo in Pedikerji.

Družboslovna (npr. ekonomsko-komercialna, organizacijska idr.) in humanistična izobrazba ni adekvatna osnova za pridobitev znanj in veščin s področja za uvrstitev v posamezni nivo izobrazbenih profilov. To pomeni, da nobenega tipa ne bodo izvajali več izvajalci, ki niso opravili vsaj osnovnega 4-letnega srednješolskega izobraževanja s tega področja ali izpita za NPK Pediker/pedikerka.

Predvideno je prehodno obdobje in periodično preverjanje kompetenc izvajalcev ter načini preverjanja.

Dokument s klasifikacijo »pedikure« po tipih ureja tudi terminologijo, ki doslej ni bila formalno urejena. S tem se razrešuje probleme terminologije, kar občasno povzroča zaplete, npr. glede izraza medicinska pedikura, ki po prehodnem obdobju ne bo več v rabi.

 

Podrobnejše informacije bomo objavili na spletni strani www.vist.si predstavili pa jih bomo tudi članicam in članom Delovne skupini za pedikuro v drugi polovici aprila ali maja.

 

 • Mikrovalovno napravo Swift za odpravo plantarnih bradavic smo uvedli v redno delo in študij podologije

Zaradi ugotovljene visoke učinkovitosti naprave Swift na trdovratne kronične plantarne bradavice, ki so bile pred tem neuspešno obravnavane z drugimi metodami, smo to metodo, ki izkorišča učinke mikrovalov, uvedli v študij podologije in kot prvi v Sloveniji tudi v redno delo pri izvajanju storitev. Raziskava učinkovitosti, ki smo jo v ta namen izvedli, predstavlja tudi izhodišče za vstop te naprave na druge trge celinske Evrope.

 

 • V izvajanju več raziskav vplivov na kožo in kožne priveske

Pravkar začenjamo novo raziskavo, in sicer o vplivih prehranskih dopolnil za zmanjšanje občutljivosti kože na sonce ter nadaljujemo z:

 • obsežno raziskavo učinkov prehranskih dopolnil na stanje las in lasišča z naprednim trihoskopom FotoFinder Leviacam, ki deluje s pomočjo umetne inteligence TrichoLab Space ter omogoča izredno natančno mapiranje lasnih foliklov ter »hair to hair« primerjavo,
 • raziskavami v okviru nacionalnega raziskovalnega programa Prehrana in javno zdravje,
 • raziskavami v okviru najnovejšega 3-letnega projekta Agencije za raziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (ARIS) Izzivi pri doseganju ustreznega prehranskega statusa žensk v rodni dobi (NutriFem).

 

 

 • Potekajo vpisi v programe Kozmetika 1. st., Podologija 1. in Kozmetika 2. st. za študijsko leto 2024/25

Marca smo na Oddelku za kozmetiko začeli z vpisi za študijsko leto 2024/25 v študijske programe/smeri:

 • Kozmetika 1. st. za strokovni naslov diplomirana kozmetičarka/diplomirani kozmetik (VS)
 • Podologija 1. st. za pridobitev strokovnih naslovov diplomirana podologinja/diplomirani podolog (VS),
 • Kozmetika 2. st. za strokovni naslov magistrica/magister kozmetike.

 

Navedene strokovne naslove lahko pridobite samo s študijem na VIST – Fakulteti za aplikativne vede! Vendar pa se s temi strokovnimi naslovi vse pogosteje predstavljajo tudi nekateri, ki so opravili le višješolski študij, ne pa katerega od navedenih visokošolskih študijev, kar je v nasprotju z zakonom in se lahko sankcionira.

 

Oddelek za fotografijo VIST pa že vpisuje v študija Fotografija 1. st. za strokovni naslov Diplomirani fotograf/Fotografinja (VS) in Vzporedne resničnosti 1. st. za strokovni naslov Diplomirani kreator/kreatorka vzporednih resničnosti (VS).

 

Slednji je prvi študij kreiranja virtualnih, obogatenih, mešanih in razširjenih vizualnih in multimedijskih prostorov v digitalnem svetu v Sloveniji, ki ga bomo začeli izvajati v š.l. 2024/25.

 

Vse navedene programe bomo ponovno predstavili na informativnih dnevih 20. 6. 2024.

 

Podrobnosti so navedene na www.vist.si.

 

 • Nadaljujemo z delavnicami v programu Pametno s soncem

Začeli smo s pomladansko serijo delavnic v okviru programa Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo, ki ga na Oddelku za kozmetiko VIST ob podpori Ministrstva za zdravje izvajamo že 11. leto, na predavanjih in delavnicah po srednjih in višjih šolah ter za zainteresirano strokovno in splošno javnost nazorno, z meritvami karakteristik kože, opozarjamo na negativne učinke prekomernega izpostavljanja soncu in drugim virom UV žarkov ter spodbujamo k preventivi. Tokrat bomo prvič vključevali tudi izbrane skupine športnikov.

V programu sodeluje NIJZ, pri izvajanju programa pa nam pomagajo tudi študentke kozmetike 1. in 2. stopnje, ki s tem pridobivajo zanimive dodatne izkušnje.

 

 1. KONGRES KOZMETIKE IN VELNESA BO 23. 11. 2024

Vesela novica za vse, ki ste pogrešali VIST-ov Kongres kozmetike in velnesa: 10. kongres bo 23. 11. 2024 v kongresnem centru Domus Medica (Zdravniška zbornica) v Ljubljani, predvidoma od 9. do 15. ure. Program, ki bo še bolj pester kot na zadnjem kongresu, bo objavljen predvidoma septembra, od takrat bodo možne tudi prijave udeležbe.

Naj spomnimo: preko 400 udeležencev, 30 razstavljavcev, vrhunska strokovna predavanja v glavnem programu, vzporedni program s predavanji, delavnicami in predstavitvami v še 3 predavalnicah in na razstavnih prostorih … Tako je bilo na 9. Kongresu kozmetike in velnesa l. 2019, nato pa je epidemija s covidom-19 preprečila organizacijo jubilejnega 10. kongresa, po izteku epidemije pa se je na VIST-u toliko dogajalo, da smo organizacijo odlagali do letos. Vmes smo se namreč preoblikovali iz visoke strokovne šole v VIST – Fakulteto za aplikativne vede, prenovili vse študijske programe ter razvili in uvedli študij podologije, zelo intenzivirali raziskovalno delo, prenovili in razširili prostore Oddelka za kozmetiko in Inštituta za kozmetiko, na Oddelku za fotografijo pa smo razvili študij Vzporedne resničnosti (XR) za kreiranje virtualnih prostorov na osnovi umetne inteligence. Vzpodbuda za ponovno organizacijo kongresa je povpraševanje strokovne javnosti po takšnem strokovnem dogodku.

 

Dogodek bo namenjen zlasti strokovni javnosti, pa tudi tistim, ki jim je kozmetika le hobi ali vsakodnevna potreba – za vsakogar bo dosti zanimivega.

Osrednji del 10. Kongresa kozmetike in velnesa bodo plenarna in krajša predavanja v veliki predavalnici Domus Medica, vzporedni program predavanj, delavnic in prikazov pa bo potekal v 3 manjših predavalnicah in na razstavnih prostorih v avlah kongresnega centra (fotografija je z 9. kongresa).

Podrobnosti so navedene na

www.vist.si

Oglasno sporočilo

Letna naročnina: 16€
Dijaki in študenti: 10€
Kozmetični saloni: Brezplačno