JESENSKO RAZVAJANJE IN NJEGOVO FIT ŽIVILO
Narava se je odela v pisano obleko in nam podarja dobrote, ki nas spremljajo na vsakem koraku. Jesen je znana, kot čas veselja in blaginje, da vse za kar smo trdo delali, požanjemo in z radostjo uživamo v rezultatih. Posamezni letni čas pa ne prinese sprememb le naravi, skupaj z njim se odvijajo tudi suptilni procesi v telesu.
Ravno zaradi tega, včasih potrebujemo oddih od vsakdanjega življenja, četudi samo za kakšno uro ali dve. Vzemite si čas zase in si dovolite, da si “napolnite baterije”, da vaše misli pobegnejo v svet sprostitve ter da doživite popolno sprostitev.
Kakšne spremembe se jeseni dogajajo v telesih?
Po tradicionalni kitajski medicini jeseni vlada element kovine, ta pa podpira delovanje pljuč in debelega črevesja. V človeškem telesu to pomeni, da sta ta dva organa v tem letnem času najbolj delujoča, obenem pa tudi najbolj obremenjena, zato smo tudi več časa smrkavi.
Jeseni je torej bistveno, da poskrbimo zase in svoje počutje. Okrepimo svoj imunski sistem s toplimi čaji, veliko C vitamina, doma pripravljenimi napitki in toplimi domačimi juhami. Vabi nas vonj pečenega kostanja, ki je jeseni idealna hrana, da ogreje in okrepi naše telo. K jedem dodajmo tudi kaj pekočega, npr. ingverjev čaj, pekoče začimbe, saj ravno te jedi spodbujajo delovanje pljuč in debelega črevesja ter pripomorejo k okrepitvi imunskega sistema. V telesu namreč sušijo morebitno sluz, ki je glavni razlog za nastanek prehladov. Več kot primeren je tudi kaki, katerega poznamo, kot del prehrane in njegovi slastni recepti nas spremljajo že nekaj časa (več, nekoliko kasneje).
Glede na to, da so pljuča jeseni zelo obremenjena, se priporoča odhod na sprehod, globoko dihanje in ob tem sprejemanje svežega zraka, ki dodatno okrepi naša pljuča. Z vsakih vdihom se napolnimo s svežino in belo svetlobo, z vsakim izdihom pa iz pljuč izpraznimo težo in sivino. Vdihnimo globoko, radostno, veselo, poslovimo se od mračnih in melanholičnih misli, ter na življenje poglejmo pozitivno, v vsakršnih okoliščinah imamo namreč možnost izbire.
Jesen, ki je znana kot obdobje utrujenosti in prehladov pa vztrajno sledi naravna metoda, ki vliva energijo in krepi imunski sistem. Saj vemo, o čem bo govora, mar ne?
Masaža pozitivno vpliva na telesne sisteme:
Na mišični sistem, na limfni sistem in na živčni sistem,… Masaža blagodejno vpliva na počutje in razpoloženje, sprošča hormone sreče, ki preganjajo stres in depresijo. Zavedamo pa se, da so učinki masaže vidni tudi na koži, ki je naš največji organ in ki zahteva posebno nego, še posebno v času jeseni in zime. Z masažo iz kože odstranimo odmrle celice, odpiramo pore in pospešujemo izločanje strupov iz telesa.
Masaža bo pomagala pri:
Harmonizaciji telesa in duha, globokem sproščanju, krepitvi imunskega sistema, razstrupljanju celega telesa, vzpostavitvi hormonskega ravnovesja, odpravi bolezenskih in čustvenih težav,odpravljanju bolečin, zviševanju naravne odpornosti, utrujenosti, nespečnosti, pospeševanju krvnega obroka.
Fit živilo in njegova priprava:
V jeseni močno priljubljen in iskan je ravno sadež kaki. Nekaterim poznan bolj, drugim spet manj, vendar zato nič manj okusen. In ne le, da je odličnega okusa, vsebuje tudi mnogo vitaminov. Poleg provitamina A našli tudi kar nekaj vitamina C in nekatere od vitaminov B-kompleksa (B1, B2 in B6). Vsebuje tudi vrsto pomembnih rudnin in elementov v sledovih, kot so kalij, magnezij, železo, baker, jod, krom, selen in fluor. Zaradi visoke vrednosti vitamina A in C sta že dva sadeža dnevno dovolj, da pokrijeta dnevno potrebo omenjenih vitaminov. Ima mnoge pozitivne učinke na zdravje in poleg omenjenih lastnosti, da ureja prebavo, skrbi tudi za mladost imunskega sistema, blaži vnetja v telesu, čisti jetra in ledvice, vpliva na kostno gostoto, ter znižuje nivo holesterola. Ugodno vpliva tudi na utrujenost in obvladovanje stresa.
Kakijev napitek in njegova preprosta priprava:
Hitra in enostavna priprava, poln kozarec vitaminov in prava izbira za zajtrk ali malico. Kaki operemo, odstranimo peclje in narežemo. Damo v blender želeno količino kakija, malo riževega ali kokosovega mleka, malenkost pomarančnega soka, cimeta in po želji še kurkumo ali mleti ingver. Zmešamo in postrežemo v kozarcu.
Bodite zdravi in nasmejani tudi jeseni
Vaša Mojca
Mojca Peček – wellness studio Zarja
Dipl.org.tur, org.veln.stor., licencirana prehranska svetovalka, maserka, MISP inštruktorica in Access Bars praktik