Poletje je dokončno reklo zadnjo besedo in se poslovilo, kar nam veselo kažejo vzdržne temperature in spremembe, ki so v naravi že lepo vidne. Le ta se prijetno spreminja, drevje pa z vso radostjo spušča svoje liste.
Kako se prehranjevati jeseni?
Sedaj pa res že ptički na veji žvižgajo, da je najboljša hrana za človeški organizem lokalna in sezonska, saj vsebuje višjo hranilno vrednost. V jesenskem obdobju je aktualna hrana paradižnik, kumare, paprika, špinača, blitva, brokoli, cvetača, korenje, čebula, zelje, ohrovt, rdeča pesa, koruza, kostanj, gobe, grozdje, breskve, jabolka, hruške, jagodičevje, kaki, lešniki in mandlji. Večina od naštetega je dobavljivega čez celotno leto, vendar vseeno je potrebno nekako strmeti k temu, da jemo čim bolj sezonsko, če je le možno takoj, ko je plod zrel.
Kaj piti, saj vemo, da je hidracija zelo pomembna
Vedno aktualna pijača čez celotno leto je voda, katero spremlja naravna limonada, v hladnejših dneh pa se pridruži še čaj (najbolje je, če je zelen). Po limonadi radi posežemo, saj nas osveži, voda je že od vedno primeren izbor za hidracijo telesa, zeleni čaj, pa se v hladnejših dneh vedno prileže. Vsebuje antioksidante, ki so telesu potrebni in sestavino, ki krepi srčno mišico ter pospešuje metabolizem. So pa raziskave pokazale, da bi le-ta večal kostno gostoto. Odsvetuje se le dodatek mleka, saj preprečuje absorpcijo antioksidantov katehinov, delovanje le teh pa se poveča ob dodatku limone.
Zakaj jesti sezonsko?
Vsak letni čas nam postreže s svojimi pridelki in vemo, da je sezonska hrana veliko bolj hranljiva, kot hrana, ki jo imamo že skladiščeno. Že od nekdaj namreč skušamo od narave dobiti čim več. In tako so živeli tudi naši predniki. V povezavi z naravo in hrano, ki je bila vezana na letni čas. Jedlo se je le tisto, kar je v določenem obdobju ponudila narava in ravno jesen je znana kot zakladnica odličnih ter hranljivih živil. Priporočljivo je, da kar jeseni dozori, tudi pojemo jeseni. Za naš organizem je najbolje in mnogo lažje se predela hrano, ki ni večkrat obdelana, zato uživajmo pridelke, ki zrastejo in se pridelajo sezonsko. Naravno dozorela sadje ter zelenjava imata višjo hranilno vrednost, saj s skladiščenjem in transportom prihaja do večjega upada vitaminov A, B, C in E. Sadje in zelenjava sta odličen skupek vitaminov, mineralov ter prehranskih vlaknin, ki poleg omenjenih vsebujeta še zaščitne snovi, ki zavirajo razvoj raka, kardiovaskularnih bolezni in preprečujeta razvoj nekaterih drugih kroničnih ter nalezljivih bolezni.
Med zelo priljubljene vsekakor štejemo Hokaido bučo
Hokaido buča je najokusnejša buča in hkrati izredno hranljiva. Je plod, ki ima sladkast okus in je rdečo oranžne barve. Bogata je z vitaminom A, vitaminom C, kalijem, vlakninami in beta karotenom, kar pomeni da so buče več kot odličen antioksidant. Beta karoten naj bi po nekaterih raziskavah celo pomagal preprečevati nastanek raka. Uživanje le teh, pa pripomore k izboljšanju in varovanju našega vida. Zaradi vlaknin, ki jih vsebuje buča, je pojemo manj in nas hitreje nasiti. Pri razpoloženju pa igrajo pomembno vlogo tudi bučna semena, ki dobro vplivajo na proizvajanje hormona sreče. Iz hokaido buče pa je moč narediti odlične obroke (slasten recept sledi), tako glavne jedi, kot juhe in tudi sladice. Zakaj se torej odrekati živilom, ki nam jih narava podarja v svojih letnih časih.
Slastna bučna poezija
Kot sem poimenovala bučno pito, ki je odličnega okusa in še hitro ter brez težav narejena.
Testo à skodelica in pol polnozrnate pirine moke, pol žličke soli, žlica rjavega sladkorja, 100g masla in 4-7 žlic vode.
Nadev à buča Hokaido, 2dcl sladke smetane, pol skodelice rjavega sladkorja, žlička cimeta in 2 jajci.
Priprava à testo zgnetemo iz naštetih sestavin in ga zavijemo v folijo, ter za vsaj eno uro postavimo v hladilnik (lahko tudi več). Pripravimo pekač za pito, katerega namastimo z maslom in posujemo z moko. Ko je testo ohlajeno ga na tanko razvaljamo in položimo na pekač. Prebodemo ga z vilicami, pokrijemo s papirjem za peko in pečemo na 180 stopinjah Celzija približno 20 minut (odvisno od pečice). Ko je testo pečeno ga ohladimo. Nadev pa pripravimo tako, da bučo olupimo in odstranimo semena, ter jo narežemo na manjše kocke. Da bi bučno meso zmehčali, ga pečemo na 180 stopinjah Celzija nekje 15 minut. Kadar je bučno meso pečeno, ga ohladimo in stresemo v blender, kamor prilijemo sladko smetano in 2 jajci, ter zmešamo v pire. Ko je masa gladka, dodamo še sladkor in cimet. Nadev prelijemo v pekač, na testo in pečemo še približno 30 minut na 180 stopinjah Celzija.
Postrežemo ohlajeno in z dodatkom cimeta ter medu za še slajši okus, pa dober tek 😊
Dipl.org.tur, org.veln.stor., licencirana prehranska svetovalka, maserka, MISP inštruktorica in Access Bars praktik
življenje ponuja – ti izbiraš